Bilbatteri i Senegal plockas isär för hand för att utvinna bly. Foto:Marcus Hansson
Blyåtervinning

Blyförgiftning drabbar 25 miljoner människor

1:53 min

Det växande antalet bilar i världen har gjort att återvinning av blybatterier har blivit en lönsam verksamhet i många låginkomstländer. Beräkningar visar att mer än vartannat i bilbatteri utvecklingsländer återvinns med mycket primitiva metoder och skadar hälsan hos de inblandade.

Maguetta Sall, som bor i en förort till Senegals huvudstad Dakar, berättar hur hon för fem år sedan förlorade en dotter som dog av blyförgiftning. Maguetta Sall var del av ett kvinnokollektiv som arbetade med att återvinna bly från bilbatterier. Ingen av dom visste hur farligt bly är och arbetet gjordes helt utan skyddsutrustning. Batterier bröts upp med enkla verktyg, syran hälldes ut på marken och blyet smältes ned över öppen eld. Samtidigt lekte kvinnornas barn på arbetsplatsen där skyhöga halter av blydamm fanns överallt, halter flera hundra gånger högre än tillåtna gränsvärden i Europa. Minst 18 barn dog här till följd av blyförgiftning och ytterligare ett stort antal har fått permanenta hjärnskador. 

– Det finns tusentals sådana här primitiva återvinningsplatser runtom i världen, liknande den i Dakar i Senegal, säger Richard Fuller, grundare av organisationen Pure Earth som arbetar med att städa upp svårt kontaminerade platser i utvecklingsländer.

Pure Earth räknar med att 25 miljoner människor världen över är direkt drabbade av blyförgiftning, till stor del på grund av att de arbetar med att återvinna gamla bilbatterier. 

Det räcker med mycket små mängder bly för att orsaka permanenta skador i hjärnan hos barn,  nya studier pekar på att blyförgiftning kan vara en av de viktigaste orsakerna till schizofreni. Det går också att koppla bly till våldsamt beteende. Räknat i förlorade friska livsår till följd av blyförgiftning, så har den primitiva blyåtervinningen i utvecklingsländer en enorm negativ hälsoeffekt , säger Richard Fuller på Pure Earth.

–Det är i en skala som är jämförbar med malaria, säger Richard Fuller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista