Miljöekonomen Tom Green på Stockholm Resilience Centre Foto: SU
Framtidens ekonomer

"Ekonomer måste börja lyssna på andra forskare"

Tom Green om bristande ekonomiundervisning
5:16 min

De ekonomiska teorierna måste framöver grundas också på naturvetenskaplig och psykologisk kunskap. Att förstöra miljön kan inte ses som ekonomiskt lyckat, säger forskaren Tom Green vid Stockholm Resilience Centre.

– Många som läser ekonomi vill förstå hur man kan göra världen bättre, hur man kan hantera fattigdom och miljöproblem. Men de upptäcker snart att ekonomistudier - det handlar mest om matematiska teorier och ofta kommer man aldrig till de där frågorna man från början var intresserad av, säger Tom Green, miljöekonom och forskare på Stockholm Resilience Center.

Dessutom bygger de ekonomiska teorierna på vissa antaganden som motsägs av annan forskning, menar han. 

– Till exempel antagandet att vi blir lyckligare ju mer vi konsumerar. Det stämmer inte alls med vad lyckoforskning och forskning i psykologi säger.

Även antagandet att marknader är effektiva har ju motbevisats, säger Tom, inte minst under den globala finanskrisen 2008 som började med att USAs övervärderade bostadsbubbla sprack.

Kärnan i de ekonomiska teorierna står fast. Trots finanskrascher och miljökriser får studenter i USA och Europa lära sig ungefär samma sak idag som de gjorde på slutet av 1940- talet när den amerikanska militären började satsade stora summor på ekonomisk forskning.

– Ekonomisk forskning kom att handla mer om skönheten i matematiska modeller, inspirerade av samtida fysiker, än om hur teorierna passade ihop med den föränderliga verkligheten runtomkring.

Ekonomi - en självcentrerad vetenskap

Tom Green tycker att få vetenskapliga discipliner är så självcentrerade och opåverkade av andra forskningsområden som ekonomi. För medan fysiken gått vidare från Newtons äpple, via Einstein till dagens kvantfysik och strängteorier menar miljöekonomen Tom Green att den klassiska ekonomin inte hängt med i utvecklingen in i en mycket mer komplex värld.

– För de av oss som tänker på ekonomier som komplexa system är idén om en ekonomin i ständig balans absurd.

Tom Green säger att vi behöver en rejäl översyn av våra ekonomiska teorier eftersom det är de som styr vårt samhälle och vilka beslut våra politiker kommer att fatta. "Vi måste göra si för att få ekonomisk tillväxt, vi måste göra så för att ordna fler jobb".

– Men om teorierna nu är bristfälliga, vilket jag och många andra kritiker menar, så kommer vi ju att fatta fel beslut, vilket kommer att få dramatiska konsekvenser för mänskligheten.

Just nu försöker alla rika länder få igång ekonomin igen efter krisen, och högre tillväxt ska ge fler jobb, men planeten kan inte bära att den rika världens välfärd ska öka varje år, att vi ska konsumera mera, flyga mer och bygga större hus, när det samtidigt leder till större resursförbrukning, energianvändning och mer avfall.

– Vi går mot en katastrof. Och dessutom blir vi inte lyckligare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".