1 av 2
2 av 2
- Det är oförsvarbart att investera i katastrofala klimatförändringar, säger Olivia Linander kampanjledare på svenska Fossil Free. Foto: Fossil Free
Fossilbubblan

Studenter i Fossil Free rörelsen kräver att universitet slutar investera i kol, olja och gas

4:52 min

Universitet och högskolor som undervisar om global uppvärmning kan inte med andra handen stödja verksamhet som driver på klimatförändringarna. Det menar medlemmarna i studentrörelsen Fossil Free som kräver att deras lärosäten börjar göra sig av med aktier och lån till energibolag som utvinner fossil energi.

I veckan gick studenter på sju svenska universitet och högskolor ut i ett gemensamt upprop för att få sina lärosäten och kommuner att göra sig av med fondsparande och lån till företag som utvinner olja, kol och gas och att de dessutom öppet ska redovisa hur de placerar sina pengar.

Det här är en del av en global rörelse som går ut på att styra bort investeringar från fossil industri mot förnybar energi och som började bland amerikanska studenter för två år sedan. "Vårt klimat är inte er business" skanderar den globala Fossil Free rörelsen. Olivia Linander, kampanjledare på Fossil Free Sverige förklarar hur de ser på risken för en fossil bubbla:

– Det betyder helt enkelt att om vi ska kunna nå våra klimatmål, där vi har lovat att vi ska hålla oss under två graders global medeltemperaturhöjning, då måste vi lämna mellan åttio och nittio procent av världens redan funna olje, kol och gasreserver under jord.

– Det finns en finansiell bubbla i och med att de här reserverna redan är värderade på marknaden: bolagen är värda så mycket som deras tillgångar är värda. Och om vi inte kan utvinna dem, då är de inte värda så mycket som vi tror.

Om värdet på energibolagens  tillgångar nedvärderas kraftigt kan alltså bubblan spricka?

– Ja precis, eller pysa då, om vi handskas med detta på rätt sätt.

Och då menar ni att det kan få stora konsekvenser för hela samhällsekonomin?

--Ja, det stämmer. Men framförallt är detta något som vi måste göra. Vi måste lämna åttio procent av vårt kol, gas och olja under marken. Det är vårt enda alternativ.

Så vad är det ni vill att era högskolor ska göra?

– De krav vi ställer just nu på universitet, kommuner och pensionsfonder är att de ska sluta investera sina pengar i kol, olja och gas och sluta låna ut pengar till dessa.

Men hur mycket pengar handlar det om? Kan det göra någon skillnad?

– Det är inga stora summor det rör sig om utan det här är framförallt ett symboliskt ställningstagande. Så länge du investerar i kol, olja och gas så innebär det att du inte tror vi kommer att lyckas hålla klimatmålen.

– Är det en institution som står bakom klimatmålen, som menar att vi måste hålla oss under två graders temperaturhöjning, då måste vi också tro på att vi kommer att lyckas lämna fyra femtedelar av olje-, gas-, och kolreserverna under jord.

– Om det är fallet är inte de här aktierna värda mycket alls och då är det inte alls rimligt att investera i dem.

Men menar ni att universitet har något särskilt ansvar här?

– Absolut. Både kommuner, universitet och pensionsfonder är ju institutioner som ska verka för att vi ska få en god framtid . Har du ett universitet som ska.. driva på framtidens kompetens, då är det inte rimligt att de investerar i en industri som faktiskt riskerar den framtiden för de här studenterna.

Kampanjen har vuxit snabbt i USA, men ni är de första i Sverige?

– Just det. I USA har man länge krävt att man ska "divest from fossil fuels" och i Sverige kräver vi nu att man ska divestera från från fossilindustrin. Enligt forskare vid Oxfords universitet är detta den snabbast växande divestmentrörelsen hittills i historien.

– Redan på sjuttio- och åttiotalet krävde många studenter i USA att man skulle divestera ur apartheid.

Vad betyder egentligen divestera? Att man inte stödjer genom att köpa aktier och fonder alltså?

– Exakt. Motsatsen till att investera alltså, att aktivt fatta ett beslut, ta ställning mot en hel industri, då divesterar du ur den industrin och det är precis det som krävs nu. 

– Att aktörer på marknaden tar ställning aktivt mot fossilindustrins utvinning av kol, olja och gas och för klimatet, för framtiden, för oss medborgare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista