IPCC: sparat regn skydd mot torka

1:50 min

I förrgår släppte FNs klimatpanel IPCC en rapport om vad den globala uppvärmningen framöver kommer få för effekter på människor och miljö. Bland annat varnas för brist på färskvatten och sämre skördar. Anpassningsåtgärder som föreslås är trädplantering, plöjningsfritt jordbruk och droppbevattning och så att spara regnvattnet när väl skylfallen kommer. Mexiko pekas ut som ett av de länder i världen där fattigdomen riskerar att öka mest på grund av klimatförändringar och vattenbrist.

Vattnet räcker inte till alla, säger Margarita Hernández Viveros, som bor i byn El Frayle i den mexikanska delstaten Guerrero. Här är vattenbristen vardag. Dricksvatten måste de köpa och för att kunna duscha och tvätta gräver de gropar och drar slangar från vattendrag längre upp i bergen - de månader det finns något vatten alls.

Enligt IPCC:s nya rapport kommer färskvattenbristen runt om i världen att öka i takt med klimatförändringarna. Mexiko är ett av de länder som väntas drabbas av extremt torra somrar, mindre regn och minskade skördar. När regnet väl kommer, tros det komma i kraftigare skyfall.

– Det enda man kan göra är att spara och lagra färskvatten till tider med torka för att möta det kontinuerliga behovet av vatten, säger Jennie Barron som är forskningsledare för jordbruksutveckling och vattenfrågor vid Stockholm Environment Institute och som liksom IPCC ser en stor potential i regnvattensinsamling.

Särskilt i u-ländernas städer med snabb utveckling och ganska okontrollerad stadsplanering och där man inte har vattenförsörjningen kommunalt på plats, fortsätter Jennie Barron.

Att samla in regnvatten är förstås ingenting nytt, men efter att ha forskat på vattenfrågor och småskaligt jordbruk i 20 år kan Jennie Barron se hur teknologierna blir mer och mer efterfrågade i takt med att klimatförändringarna ger allt större variationer mellan när människor har och inte har vatten.

I ett nyligen avslutat forskningsprojekt i afrikanska Burkina Faso har de kunnat se hur skördarna växt i takt med en ökad användning av teknologier för regnvatteninsamling. Även om det kan finnas fler faktorer som spelar in ser de det som ett viktigt resultat.

– I väl kontrollerade forskningsförsök så ökar vi skördarna med 2-4 gånger, men här ser vi för första gången data på hur detta har hänt på fält i stor skala, säger Jennie Barron.

Idag finns exempel på hur organiserad insamling av regnvatten används i såväl Indien, Kina och Australien, som Brasilien, Etiopien och Sydafrika. Systemen används dels för att förbättra vattentillgången för odling eller hemmabruk, dels för att minska sårbarheten vid naturkatastrofer.

Enligt vissa beräkningar skulle regnvattensinsamling kunna stå för upp till hälften av människors vattenkonsumtion, men i Mexiko finns ännu inga statliga planer på någon storskalig utbyggnad. Tillgången till rent vatten är en mänsklig rättighet både enligt FN och den mexikanska konstitutionen. Men precis som på många andra platser försvårar torka och översvämningar vattensituationen och infrastrukturen som skulle krävas för att förse landets 120 miljoner invånare med vatten saknas på flera håll.

I utkanterna och närheten av Mexico City är det många som saknar tillgång till rent vatten. Staden ligger som i en gryta och det enda vatten som kommer hit naturligt kommer från himlen. Kanaler från angränsande stater står för en del av vattenförsörjningen, men mer än två tredjedelar pumpas upp från några av världens mest överexploaterade grundvattentäkter. Något som lett till att staden sjunker i snitt en meter på tio år.

Luis Marín är professor vid institutet för geofysik på UNAM, Universidad Nacional Autónoma de México, och har forskat på vattenfrågor i över två decennier. Han letar efter dokument och artiklar på datorn, säger att folk vet alldeles för lite om vatten och om hur stort problemet är.

– Bara i Mexico City-distriktet Iztapalapa saknar 2 miljoner människor tillgång till rent vatten, förklarar Luis Marín. Det som finns är jätteförorenat, men det finns nästan inget vatten allts, punkt slut. I hela Mexiko räknar man med 12 miljoner människor som inte har tillgång till rent vatten, säger Luis Marín.

– Situationen är fruktansvärd, fortsättar han. Vi håller på att göra slut på vattnet och det lilla vi har är förorenat.
– Problemen är redan här. Människor blir allvarligt sjuka av föroreningarna och vi ser sociala konflikter som beror på vattenbristen, avslutar Luis Marín.

Forskare från Scripps Institution of Oceanography vid University of California kom nyligen med en rapport som visade att antalet regnfria dagar i flera områden i världen, däribland Centralamerika och Mexiko, kan komma att öka med upp till en månad per år.

FN:s klimatpanel IPCC:s nya rapport förutspår en ökning av extremt torra somrar, mindre nederbörd och minskade skördar. Den visar också att Mexiko är ett av de fem länder i världen som riskerar störst fattigdomsökning på grund av klimatförändringarna.

Skiftet i klimatet märks redan. Mexikos motsvarighet till SMHI – Servicio Meteorológico Nacional, SMN – gör prognoser för torka och nederbörd och jämför dem med ett normaltillstånd. Nu i april förväntar de sig 20 procent mindre regn än vanligt och i vissa regioner är utvecklingen ännu tydligare.

I byn El Frayle utanför Taxco, ungefär fyra timmar söder om huvudstaden, har 15 system för regnvattensinsamling precis blivit installerade av frivilligorganisationen Isla Urbana med pengar av ett gruvföretag som smutsats ned flodvattnet i området med tungmetaller. Även om systemen är jämförelsevis billiga och en familj skulle kunna tjäna in de drygt 6000 svenska kronor de kostar på ett år, genom att slippa köpa vatten, är det få i fattiga områden som det här som skulle ha råd med en sådan investering själva.

Det första vattnet som faller varje gång det regnar ska ta med sig smutsen från plast- eller plåttaken, via stuprännor till en första behållare. När den blir full fortsätter renare regnvatten ner i en större tank och desinficeras med klor.

Ett antal månader varje år är det torrperiod. Här bor runt 300-400 personer och de som inte kan få tag på annat vatten har hittills tvingats använda det lilla som finns i den förorenade från floden. 
– Redan nu finns nästan inget vatten i floden, säger Ramiro Hernandez Rivera.

Han och Leonila Martínez Díaz ska få ett system för regnvattensinsamling installerat till sitt hus. Det vatten de använder nu ger barnen utslag på huden. Kanske har det andra hälsoeffekter också, det vet de inte. Dricksvatten köper de idag och kanske kommer de att fortsätta göra det. Regnvattnet är tänkt att i första hand användas för att kunna tvätta, diska och duscha i, även om det med ytterligare något filter ska ha tillräcklig kvalitet också för att dricka och laga mat med.
– Vi hoppas det, säger Leonila, för vattnet vi måste köpa är väldigt dyrt.

Tidigare levde människorna här av gruvan och av jordbruk, men nu finns inte många jobb kvar. Gruvan är inaktiv och det är svårt att odla med så dålig tillgång till vatten.

Det är morgon hos Margarita Hernández Viveros och vattenslangen från långt upp i bergen ska flyttas över till grannen.
– Vattnet räcker inte till alla, förklarar Margarita. När det blir torrare är det den som kommer först till groparna de gjort för att vattnet ska samlas som vinner. Man måste duscha med mindre vatten, byta kläder och tvätta mer sällan. När det inte finns något vatten, måste en anpassa sig, säger Margarita.

Referens: Field C. et al, Working Group II Contribution to the IPCC Fifth Assessment Report, Climate Change 2014: Impacts, Adaptation, and Vulnerability, March 31 2014.

Morris, J. & Barron, J. ‘Agricultural Water Management technology expansion and impact on crop yields in northern Burkina Faso (1980-2010): a review’ (CPWF R4D Research Report) in editing 2014.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista