Mikael Lindström och Mikael Gällstedt på Innventia visar nudelförpackningen med "pappersmuskel" och tråg av gluten

Innventia söker den avfallsfria staden

Innventia skapar framtidens miljövänliga förpackningar
6:26 min

Ett alternativ till plastförpackningsfria butiker är istället att man började tillverka emballage av något annat än plast, till exempel av ingredienser från tallar och granar. Klotet har besökt industriforskningsinstitutet Innventia intill Kungliga tekniska högskolan i Stockholm där man just forskar fram morgondagens miljövänliga påsar och kartonger.

– Det är här som utvecklingen startar när vi tar fram nya material, berättar Mikael Gällstedt forskar på miljövänliga plastmaterial.

Han visar runt på kemilabbet där det står en massa små skålar på bänkarna med intorkad gul hemicellulosa från trämassa som ser lite ut som intorkad pannkakssmet. Här pågår tester för att hitta en förnybar vätsketät plastfilm att täcka insidan av dryckeskartonger med.

– Det här är som en muskel av papper berättar kollegan Mikael Lindström, som är chef för Innventias forskningsstrategi.

Han håller upp en sexkantig pappkartong som är gjort av skogsråvara och som man till exempel kan ha torkade nudlar i. När man öppnar förpackningen så tål den att man häller i kokande vatten och reser sig då upp till en sexkantig skål och vips har den förnybara förpackningen blivit till en nudeltallrik att äta ur.

– Ett material består av komponenter. Det är fibrer, det är plast som håller ihop, brandskyddsmedel, antioxidanter och pigment för färg. Genom att ta fram en uppsättning med sådana här ingredienser som vi sedan kan blanda ihop så kan vi välja att få ett material med önskade egenskaper, säger Mikael Lindström.

Innventia är pappersmasse- och förpackningsindustrins forskningsinstitut och har bytt namn ett antal gånger sedan starten 1945. Man håller både på med konsultuppdrag och ren forskning. Ett exempel är en förnybar plastkasse av räk- och krabbskal och andra som gjorts tillsammans med designbyrån Tomorow Machine är juiceförpackningar av vaxat socker eller av agar agar från alger.

– Agar agar-förpackningen skulle skrumpna ihop i kylskåpet så när drycken med kort livslängd blev odrickbar ser det ut som ett russin. Tanken var att den fungerade som en refiller som man kan knäcka som ett ägg och fylla på sin egen burk och sedan eventuellt äta förpackningen eller göra något annat med den.

Varken Mikael Lindström eller Mikael Gällstedt tycker att en förpackningsfri butik är särskilt miljövänlig. En viktig anledning till förpackningar är att förlänga livslängden på livsmedel och är en kvalitetsgaranti.

Båda ser också stora hygienproblem när folk ska gräva runt i öppna lådor i butiken och fylla sina egna glasburkar, som kanske inte är ordentligt diskade. Dessutom ska de kånkas och transporteras av varje kund till och från affären.

Idag tillverkas ungefär 300 miljoner ton plast per år varav 1,5 miljon ton är bioplast. Mycket går till förpackningar och det beräknas att det år 2017 kommer behövas 600 miljoner ton plast. Idag är bioplast dyrare än oljeplast, men det är mycket en volymfråga anser båda.

– Vad kan politiker göra i det läget, jo att stödja utvecklingen och att lägga skatter på den gamla oljebaserade plasten, föreslår Mikael Gällstedt.

Mikael Lindström berättar om projektet avfallsfri stad som Innventia jobbar med tillsammans med stadsplanerare, arkitekter, dagligvaruhandeln, förpackningsindustrin mfl. Där finns det inte sopor utan allt är resurser och materialflöden. Förpackningarna kan omvandlas till den energi som staden behöver i form av biogas, värme och el.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".