Maria Ågren GD Naturvårdsverket. Foto: Johan Bergendorff / Sveriges Radio
1 av 2
Maria Ågren GD Naturvårdsverket. Foto: Johan Bergendorff / Sveriges Radio
Norsk skjuten varg ligger för obduktion. Foto: AP Photo/Svein Norberg TT
2 av 2
Norsk skjuten varg ligger för obduktion. Foto: AP Photo/Svein Norberg TT

Vargen ska få sprida sig norr och söderut

Lång intervju Maria Ågren GD Naturvårdsverket om licensjakt på varg
25 min

Naturvårdsverket har satt miniminivån för den svenska vargstammen vid 270 djur och Riksdagen har bestämt att gynnsam bevarandestatus är uppnådd. Nu är det upp till länsstyrelserna att besluta om licensjakt på varg 1/1-15/2 2015. Men hur många vargar får det finnas max i Sverige? Klotet har intervjuat Naturvårdsverkets generaldirektör Maria Ågren.

I Sverige har vi sedan 2010 istället prövat metoden med licensjakt, alltså att skjuta av vargar för att hålla stammen nere. Det har inte EU kommissionen gillat och flera gånger tagit den förra borgliga regeringen i örat eftersom man inte tycker att Sverige följt EU:s direktiv för att skydda utrotningshotade djur. Svenska miljöorganisationer har också anmält licensjakten flera gånger till domstol, om några veckor väntas ett avgörande i kammarrätten.

Riksdagen beslutade häromåret att allt är frid och fröjd för vargen, att vi uppnått så kallad gynnsam bevarandestatus, och uppdrog åt Naturvårdsverket att ange var golvet ska ligga. Myndigheten stannade för 270 vargar, färre får det inte bli. Häromveckan så öppnade verket för länsstyrelserna att få besluta regionalt om licensjakt och det talades i massmedia om att upp till 90 vargar skulle kunna skjutas, även om de experter Klotet talat med tror på betydligt färre, eftersom det måste finnas marginaler. Men vad är taket då för varg i Sverige, hur många får de max bli om miniminivån är 270 frågade vi Naturvårdsverkets generaldirektör Maria Ågren.

– Vargen är ett levande djur som det händer mycket kring. Valpar dör i en kull, de blir överkörda, vi behöver ha skyddsjakt, så att säga en exakt siffra över hur många vi ska ha i Sverige, det går inte att göra. Bara att under den här nivån ska vi inte gå. Man får på varje län fundera vad som är en rimlig nivå att ha, säger GD Maria Ågren.

Så om vi ska ha tusen vargar eller strax över 270 det vill inte Naturvårdsverket uttala sig om, det är upp till länsstyrelserna att besluta om. Idag har vi nästan bara varg i Svealand, i Götaland skjuts de flesta på snabbt för att det finns så många får där och i Norrland får de inte vara för renarnas skull. Men Maria Ågren öppnar för att vargen ska kunna få sprida sig över större delar av landet framöver.

– Vi ser ändå möjligheten att de kan etablera sig lite längre norrut, men att ändå försöka undvika där det blir som mest problematiskt med rennäringen. Så det handlar om norrlandskusten. Vi ser också en möjlighet för vargen att sprida sig söderut i viss utsträckning. Menför att det ska vara möjligt så handlar det om at förbereda också framtida etablering av varg genom att stängsla och vidta åtgärder som behövs för att de inte ska orsaka så mycket skada. Men det är vår ambition att de ska kunna sprida sig lite mer än idag, enligt Maria Ågren på Naturvårdsverket.

Vargarna ska alltså både glesas ut och sprida sig samtidigt. Länsstyrelsernas beslut om licensjakt lär komma inom några veckor och sätta igång efter årsskiftet, om inte EU stoppar allt igen. För svenska domstolar kan inte längre göra det. Numer kan licensjakt på varg bara överklagas till Naturvårdsverket och sedan är det stopp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".