Genom sensorer kan man hålla koll på hur plantorna mår och anpassa ljuset därefter. Foto: Heliospectra
Genom sensorer kan man hålla koll på hur plantorna mår och anpassa ljuset därefter. Foto: Heliospectra
LED

Växthus med LED-ljus kan öka matproduktionen

6:26 min

Det är inte bara människor som tycks kunna må bättre av ljus från LED-lampor. Även växter påverkas. Heliospectra är ett svenskt företag som tagit fram ett växthus med LED-belysning där ljusstyrka och våglängd hela tiden regleras så att växterna ska må så bra som möjligt.

Heliospectra är ett av företag som Världsnaturfonden prisar på sin klimatinnovations-plattform Climate Solver där man lyfter fram tekniklösningar som kan ge fler människor tillgång till ren energi och samtidigt minska världens klimatutsläpp.

Stefan Henningsson leder arbetet med innovationsprogrammet och han menar att lika viktigt som att få fram nya transformerande innovationer, som verkligen gör skillnad, är att hitta nya affärsmodeller som gör att man kan införa tekniken så snabbt som möjligt.

I USAs politiska centrum Washington har man, liksom i Köpenhamn, bestämt att byta ut traditionella lampor mot LED belysning, men utan att staden behöver betala en enda dollar. Kostnaden för investeringen, liksom hela risken, och de första årens vinst man gör på insparad energi, tar istället belysningsföretaget som installerar lamporna och banken som lånar ut pengarna till grundplåten.

Och det är alltså inte bara människor som mår bra av rätt sorts ljus, det gör också växter. En av de första svenska entreprenörer som Världsnaturfonden valde att lyfta var företaget Heliospectra som tagit fram en sorts smarta växthus med hjälp av LED teknik.Om 20 % av dagens tradionellt belysta växthus i världen skulle gå över till den här sortens LED teknik istället, skulle koldioxidutsläppen minska med 21 miljoner ton per år, vilket är lika mycket som en tredjedel av Sveriges totala utsläpp, enligt Världsnaturfondens beräkningar.

ClimateSolver finns även i Kina, Indien och Sydafrika.

– Sverige är ju ett av världens bästa länder på miljöinnovation...med väldigt mycket patent inom det här området och relativt okej när det gäller riskkapital. Men företagen växer inte snabbt. Medan länder som Kina är ganska dåliga i tidiga skeden, men de företag som väl etablerar sig där, de växer jättesnabbt, säger Stefan Henningsson.

– Så det är därför ni samarbetar med dem i innovationsplattformen?

– Det är därför vi valt att titta på Kina och har ett innovationsprogram där. Vi ser ju att de här lösningarna måste komma ut på världsmarknaden snabbt, och där har Kina en stor styrka. Men det viktiga är ju att de tekniklösningar som kommer ut är tillräckligt innovativa och tillräckligt bra för miljön, avslutar han.

Ett annat svenskt företag som Världsnaturfonden samarbetat med, kring bland annat LED teknik, är IKEA som från och med 2016 bara kommer att sälja LED lampor i sina varuhus. Något som enligt WWFs beräkningar kommer att ha större effekt än utsläppen från företagets alla varuhus och lager i hela världen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista