Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Vetenskapsradions internationella miljöprogram.
Nudging

Nudging - konsumentministern välkomnar gröna knuffar

Publicerat onsdag 26 november 2014 kl 16.39
Längre intervju med finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund om nudging.
(5:58 min)
Finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund (MP) välkomnar "nudging". Foto: Miljöpartiet
Finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund (MP) välkomnar "nudging". Foto: Miljöpartiet

I en ny forskningsrapport från Naturvårdsverket utreds hur Sverige ska kunna använda så kallad "nudging", en beteendevetenskaplig metod som innebär att man vänligt knuffar människor att göra mer hållbara val. Det kan exempelvis handla om att klistra gröna fotsteg på marken mot papperskorgen eller att det miljövänligaste alternativet redan är föreslaget och ikryssat när man ska välja premiepension, något som konsumentminster Per Bolund välkomnar.

– Ja, jag tror att det är både någonting som regeringen kan använda, men som man kan använda egentligen på alla nivåer i samhället, även från myndigheter och företag och organisationer, säger finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund (MP).

I rapporten som gjorts av konsumtionsforskare vid internationella miljöinstitutet på Lunds universitet görs en genomgång av nudgingmetoder som redan använts i andra länder. I exempelvis Storbritannien fick regeringen problem när de ville få husägare att isolera sina dragiga vindar. Statlig hjälp med vindsröjning var den lilla morot som behövdes där för att fler husägare skulle vilja energieffektivisera.

I USA visar en stor studie att privatpersoner gärna drar ner på sin elkonsumtion med i genomsnitt två procent om de får information som visar att deras grannar konsumerar mindre än de själva. Att trigga tävlingsinstinkten kan också vara en knuff mot ändrat beteende.

Här i Sverige tror konsumentminister Per Bolund (MP) att man skulle kunna se till att alla som inte gör ett aktivt val av premiepension automatiskt får ett hållbart alternativ.

– På det sättet blir det ju väldigt lätt, även om man inte väljer, att veta att man får någonting som är bra ur hållbarhetssynpunkt. Då har man kommit väldigt långt, anser Per Bolund.

Den här sortens förhandsval är också en nudgingmetod som visat sig effektiv, säger Oksana Mont, professor i hållbar konsumtion och produktion vid Lunds universitet.

Forskningen visar nämligen vi ofta nöjer oss med det enklaste alternativet om frågan är komplex.

– Vi har så mycket i våra livsstilar, vi är så stressade och har så mycket annat på gång. Det handlar om att försiktigt leda människor i en önskvärd riktning, enligt professor Oksana Mont.

Marie-Louise Kristola marie-louise.kristola@sr.se

Referens: Mont O. et al, Nudging - Ett verktyg för hållbara beteenden?, Naturvårdsverket rapport 6642, 2014.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".