1 av 2
Tina Neset, klimatforskare vid Linköpings universitet. Foto: Lars Broström/Sveriges Radio
2 av 2
Tina Neset, klimatforskare vid Linköpings universitet. Foto: Lars Broström/Sveriges Radio

Så kan huset klimatanpassas

Längre inslag om nya sidan för att klimatanpassa hus
4:54 min

För att husägare lättare ska kunna klimatanpassa sina bostäder lanserar nordiska klimatforskare en ny webbtjänst: VisAdapt. Genom att knappa in några enkla fakta om huset lämnas konkreta tips, anpassade efter det framtida klimatet i just det området.

Först skriver man in sin adress, vad huset är byggt av och hur tomten ser ut. Då kommer en bild av tänkta förändringar i klimatet och vilka risker som förväntas inom 40-60 år i just det område där bostaden finns, med felmarginaler i en lite svängande visare. Utefter värdena ges konkreta råd om hur du ska tänka kring eventuella byggprojekt och anpassningar av huset.

Tina Neset, klimatforskare på Linköpings universitet, är projektledare för VisAdapt, som projektet kallas. Hon tror att det här kan vara ett verktyg som blir lätt att förstå och använda för enskilda husägare.

– Vi hoppas att verktyget är så attraktivt och så enkelt att tillgå att det verkligen kommer skapa ett intresse att titta och utforska  klimatdata, som ofta kan vara abstrakta, precis för ditt hus och ha konkreta åtgärder för den hustypen och platsen där man bor, säger hon.

De olika konkreta åtgärderna är inga nyheter för den som tidigare intresserat sig för klimatanpassning av bostäder. Det handlar bland annat om att säkra sin källare för fler och större översvämningar genom bättre dränering och omledning av vatten. Det kan också handla om råd kring lämpliga material till taket eller fasaden, eller en anpassning till varmare eller våtare klimat som förväntas i aktuellt bostadsområde.

Det här webbaserade verktyget är ju alltså ingen åtgärd som kommer att påverka utsläppen av klimatgaser eller på något annat sätt påverka den globala uppvärmningen. Det ska ses som en praktisk anpassning till hur vårt framtida klimat kommer att se ut, enligt den kunskap och forskning som finns i dag.

Men Tina Neset och hennes kollegor vill tro att verktyget inte bara ska påverka enskilda husägare, utan även påverka kommuner och stadsplanerare. De hoppas också att det ska vara ett naturligt sätt att lyfta diskussionen kring klimatet.

– För det första generera ett allmänt intresse kring klimatfrågorna, att det t ex kan användas inom skolan och utbildning för större grupper, men sen hoppas vi att det kan finnas ett intresse utifrån ett stadsplaneringsperspektiv, att kunna visuellt och snabbt visa hur det ligger till och vad för möjligheter som finns i den kommunen.

Länk till VisAdapt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".