Tore Ivarsson i Åhus vill bo vid havet på ålderns höst. Foto: Jenny Sandgren / Sveriges Radio
1 av 2
Tore Ivarsson i Åhus vill bo vid havet på ålderns höst. Foto: Jenny Sandgren / Sveriges Radio
Tore Ivarsson i Åhus tvingas bygga 3 m över havet pga klimatanpassning. Foto: Jenny Sandgren / Sveriges Radio
2 av 2
Tore Ivarsson i Åhus tvingas bygga 3 m över havet pga klimatanpassning. Foto: Jenny Sandgren / Sveriges Radio

Tore tvingades bygga 3 m över havet

I Åhus måste husen klimatsäkras 3 m över havet
6:55 min

För ett par veckor sedan hörde vi juristen Staffan Moberg från Svensk försäkring att det inom 5-10 år kan finnas områden i Sverige där man inte längre kan försäkra sitt hus mot översvämning, till exempel i Skåne. I Åhus vid den skånska ostkusten har Tore Ivarsson byggt ett nytt hus som han tänker bli gammal i. På grund av kommunens byggregler som anpassats till prognoser om framtida klimathot och översvämningsrisker så tvingades Tore bygga tre meter över havet, så att det blir svårt att använda rullstol frammöver.

– Det kan väl vara bra att bli gammal där, men då vill jag ha ett hus, om inte benen bär, så jag kan köra rakt in med rullstolen i huset. Då gjorde byggnadsnämnden mig besviken när de talade om för mig att golvet i huset måste vara tre meter över havets medelnivå, säger Tore Ivarsson i Åhus på den skånska ostkusten.

Hans nya enplansvilla fick ritas om och sättas upp på en tre meter hög grund, med trappsteg till dörren. Byggnadsnämnden kom och mätte upp att framtida vågor inte skulle kunna rulla in. Han lär få bygga en lång ramp för att kunna ta sig upp med rullstol framöver, men ännu har Tore inga problem, utan springer i kronoskogen och längs stranden.

– Jag är inte särskilt oroliga att det ska bli någon översvämning när jag lever, men vi kan ju tänka på er andra som är yngre och kanske får uppleva det, fortsätter Tore.

Tores hus ligger 200 meter från havet i ett tättbebyggt område. Grannen Bo Selanders villa byggdes på 1940-talet, långt före tal om klimatanpassning, och den ligger betydligt lägre än tre meter över havet. Inte heller han är så orolig för de framtida klimatriskerna, men matkällaren fylls ibland med vatten redan idag.

– Det blir ju inte mitt problem, det är mina barns problem, men det är också viktiga i sammanhanget. Man får leva för stunden, det är bra nu, vi har haft huset i 20 års tid, det viktigaste är att trivas här och nu, anser Bo Selander.

Nere vid stranden ligger en ålabod som Tore minns från sin barndom.
– Jag älskar havet, säger Tore med eftetryck. 
– Men vår fascination för havet och vilja att bo nära så vi hör det kontra klimathoten med stigande havsnivåer, hur hanterar vi det?

– Vi är nog lite fatalister och vill bygga som dem där borta som byggt ett nytt hus precis nere vid stranden. Jag tror att vi ibland har svårt att ta till oss allvaret. Det händer inte nu, händer inte mig, inte under min livstid, skrattar Tore. Men tittar på de här ålabodarna som är här sedan flera generationer, de är nästan i farozonen redan, svarar Tore. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".