Nobelpristagaren Jean Tirole vid sitt besök på franska gymnasieskolan. Foto: Franska ambassaden
Nobelpristagaren Jean Tirole vid sitt besök på franska gymnasieskolan. Foto: Franska ambassaden

Jean Tiroles miljöbudskap till unga: Acceptera inte den framtid som erbjuds!

Nobelpristagaren talar miljöfrågor med skolelever
6:38 min

När ekonomipristagaren Jean Tirole i veckan besöker Stockholm är en av hållpunkterna ett stopp på den franska skolan Lycée Francais St Louis där han valt att tala om miljöfrågor som ligger honom varmt om hjärtat. Och hans budskap till de unga gymnasieeleverna börjar med en frank uppmaning: acceptera inte den framtid vi erbjuder er!

– Unga måste förstå vad som står på spel nu. De måste studera och lära sig vad som håller på att hända med klimatet. Men de behöver också förstå ekonomi och politik för att kunna påverka.

Så länge en god miljö förblir en utopi, så länge människor bara vet att vi har ett problem med klimatet, men inte förstår varför och vad man kan göra åt det, kommer ingenting att hända. Då går det alltid för politiker att komma undan, skylla på någon annan eller föreslå ineffektiva lösningar. Det är först när människor verkligen förstår hur allt hänger ihop, som regeringarna tvingas agera säger Jean Tirole.

– Det finns en föreställning om att vi ekonomer inte bryr oss om miljön och vi är inte heller särskilt omtyckta av miljövänner, säger Jean Tirole. Men de har fel, ekonomer har legat långt framme när det gäller att föreslå verktyg för att komma tillrätta med olika miljöproblem, säger han och tar som exempel den amerikanska handeln med utsläppsrätter för svavel, som var den första i sitt slag.

– Vi gillar inte "laisse-faire" att rycka på axlarna och låta saker och ting ske utan någon som helst styrning. Däremot varnar ekonomer ofta när vi tycker politiker handlar fel.

Nyckeln till framgång är att hitta rätt kostnadsnivå, säger Jean Tirole. Styrmedel som blir för dyra för företag och samhällen kommer inte att fungera utan blir tillslut offer för allehanda lobbygrupper som ser till att de försvinner.

Politiker och andra intressegrupper vill ofta bestämma och reglera på detaljnivå hur mycket olika sorters miljöförstöring ska kosta

– Men ett sådant handlingssätt är vi ekonomer väldigt mycket emot, eftersom vi av erfarenhet vet att det ökar kostnaderna för att minska miljöpåverkan med 50, 100 ja 200 procent. Så har det bevisligen sett ut hittills.


Regler som inte håller i längden blir tillslut även kostsamma för miljön, menar alltså nobelpristagaren Jean Tirole som faktiskt var en av de första ekonomer som på 1990-talet förordade ett system där man kunde köpa och sälja rätten att släppa ut koldioxid i atmosfären - det som sedan blev verklighet i det europeiska utsläppshandelssystemet ETS. Och Tirole försvarar fortfarande modellen, trots att det idag inte kostar mer än en femtiolapp att släppa ut ett ton koldioxid i Europa och många menar att systemet kollapsat. Men det var just det - prisnivån är inte rätt.

Jean Tirole lyfter i sitt tal för eleverna fram siffror som säger att det korrekta priset borde vara omkring tio gånger högre. Hur ska då det gå till att få rätt pris på ett ton koldioxid? Ett pris som inte får företagen att slå bakut, inte blir för dyrt för samhället, men ändå tillräckligt högt för att utsläppen verkligen ska börja minska?

– Vi ekonomer vet hur man ska göra, men sen måste det finnas en politisk vilja också att göra rätt.

Inför det stora klimatmötet i Köpenhamn 2009 föreslog Jean Tirole i en rapport att man borde gå vidare och införa ett system för handel med utsläppsrätter över hela världen. Han är också en vän av andra kompletterande koldioxidskatter.

Och när nu Paris står som värd för nästa avgörande klimatmöte i december 2015 håller han fast vid samma lösningar. Först och främst ett bindande klimatavtal som blir så bra att det inte kommer att omförhandlas, sedan en global handel med utsläppsrätter. Det är receptet för att rädda klimatet enligt ekonomipristagaren. Men tror han då att vi kommer att lyckas?

– Vi får se. Nu har ju Kina och USA börjat tala allvar om frågan och det är en positiv nyhet. Jag vill vara optimist trots att jag varit ganska pessimistisk hittills. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".