Neil Christen leder kurs för bötfällda vattenslösare i Santa Cruz Kalifornien. Foto: Camilla Widebeck / Sveriges Radio
1 av 7
Neil Christen leder kurs för bötfällda vattenslösare i Santa Cruz Kalifornien. Foto: Camilla Widebeck / Sveriges Radio
Toby Goddard pratar med två kursdeltagare bland bötfällda vattenslösare i Santa Cruz Kalifornien. Foto: Camilla Widebeck / Sveriges Radio
2 av 7
Toby Goddard pratar med två kursdeltagare bland bötfällda vattenslösare i Santa Cruz Kalifornien. Foto: Camilla Widebeck / Sveriges Radio
En diskret påminnelse på hotellet att spara vatten. Foto: Camilla Widebeck / Sveriges Radio
3 av 7
En diskret påminnelse på hotellet att spara vatten. Foto: Camilla Widebeck / Sveriges Radio
Ytterligare en påminnelse om att spara vatten. Här på San Fransiscos flygplats. Foto: Camilla Widebeck / Sveriges Radio
4 av 7
Ytterligare en påminnelse om att spara vatten. Här på San Fransiscos flygplats. Foto: Camilla Widebeck / Sveriges Radio
Den som river upp gräsmattan mot torktåliga plantor får statliga bidrag. Foto: Camilla Widebeck / Sveriges Radio
5 av 7
Den som river upp gräsmattan mot torktåliga plantor får statliga bidrag. Foto: Camilla Widebeck / Sveriges Radio
Lås på brandposterna är nödvändigt pga vattenstölder. Foto: Camilla Widebeck / Sveriges Radio
6 av 7
Lås på brandposterna är nödvändigt pga vattenstölder. Foto: Camilla Widebeck / Sveriges Radio
Santa Cruz vattenchef Rosemary Menard. Foto: Camilla Widebeck / Sveriges Radio
7 av 7
Santa Cruz vattenchef Rosemary Menard. Foto: Camilla Widebeck / Sveriges Radio

Böter eller kurs för vattenslösare

Böter eller tvångskurs för vattenslösare i Santa Cruz
8:20 min

Det råder svår torka i Kalifornien sedan tre år och till de värst utsatta platserna hör den lilla kuststaden Santa Cruz, men där har man också vidtagit drastiska åtgärder. Dryga böter eller kurs i hur man sparar på dropparna. Camilla Widebeck följde med en kväll tillsammans med de som tvingats dit.

Vid stilla havets strand, en sömnig liten semesterstad med låga hotell längs den smala remsan av sand vid vattnet. Nu är det lågsäsong, några turister strosar längs stranden och ett sjölejon har lagt sig i vattenbrynet, till de strosandes förtjusning och intresse. Jag står på piren och ser vågorna slå in och tänker på det ironiska att den här staden har ont om vatten. För det har den, ont om sötvatten.

Högst 1000 liter per dag får varje hushåll göra av med. Förbrukar man mer får man betala en straffavgift. Men det finns ett sätt att slippa betala den: Att en måndagkväll gå på kommunens vattenskola i Santa Cruz medborgarcenter.

Det är ett trettital personer på kursen den här kvällen, unga och gamla, män och kvinnor. Jag försöker förgäves hitta nåt mönster i vilka som får vattenböter och blir så nyfiken på vilka de är allihop? Innan det börjar på riktigt hinner jag fråga nån av dem i alla fall, jag lutar mig över bänken bakom mot en ung kvinna med lite bister min.

Danielle representerar en hyresvärd och det är i ett hus med nio lägenheter som för mycket vatten har gått åt. Hyresvärden vet inte vem som har slösat men blir ansvarig för att betala extraavgiften. Så vad tycker Danielle om vattenskoleidén?
– Det verkar mest vara samma information som gick ut redan i maj, säger hon och verkar inte imponerad.

– Vi vill förklara bakgrunden till den svåra vattenbristen och vattenransoneringen, förklarar Neil Christen som lder kursen, och vi vill ge er verktyg att kunna hålla er under begränsningen i framtiden.

Det här är enda gången ni får komma hit säger han också. Om man överskrider sin kvot igen, kan man inte komma undan extraavgiften genom att gå på kurs, den chansen har man bara en gång...

Så berättar Neil om de senaste årens torka i Kalifornien. Om Santa Cruz särskilt utsatta läge eftersom det ligger vid kusten, vattenmässigt isolerat från resten av staten, och om att Santa Cruz är beroende av ytvatten. Nästan hälften av stans vatten kommer från floden San Lorenzo, men där är flödet just nu bara en femtedel av långtidssnittet. Men han kan också berätta för deltagarna att stans ansträngningar att spara vatten ger utdelning. Målen för nivån i vattenreservoaren Loch Lochmond överträffas.
– Samhället här har gjort ett jättebra jobb konstaterar Neill Christen, man lyckas spara vatten.

Jag som just har anlänt och checkat in på ett av många hotell i den här turisttäta stan, tycker att jag kommer väl lindrigt undan. På rummet hittar jag bara en försynt liten skylt. Jag tar med den till vattenchefen Rosemary Menard, ansvarig för sparåtgärderna.

"Snälla hjälp oss spara, vi byter lakan och handdukar bara om du tycker det är viktigt" är ungefär budskapet till hotellgästen. Ingen signal om att det verkligen är allvar med torkan, men Rosemary Menard säger att sån här ren information har gjort mycket nytta.
– Vattenförbrukningen har minskat med 27 % sedan 2010, redan innan man införde ransoneringen, berättar hon.

Men nu när torkan är extrem, kan man ändå komma att trappa upp sina tvingande åtgärder. Nu befinner sig Santa Cruz på steg tre i en femgradig skala av vattenbesparingsåtgärder. Än så länge har man skonat företagen för att inte skada ekonomin, men nästa år kanske man måste trappa upp till nivå 4, med lägre vattenkvoter i hushållen och ransonering för företagen. Jordbruk finns inte så mycket här så någon vidsträckt bevattning behöver man inte tänka på. Och bevattning hemma i trädgårdarna, ja den finns det smarta lösningar för.

– Många ställer en hink i duschen medan de spolar fram varmvattnet, och använder det vattnet för att vattna i trädgården, säger Rosemary Menard.
Det finns också mer avancerade tankar på att återvinna så kallat gråvatten, vatten från tvättmaskinen kan man spola toan med eller vattna i trädgården.
– Sådana system kan kommunen hjälpa till med, säger hon.

Sam som jag jag pratar med i en paus på vattenkursen, han är här på grund av en läcka i sitt bevattningssystem i trädgården, och han skulle gärna installera gråvattensystem. Sam har redan tagit upp gråvattenfrågan här på kursen och tycker inte att han fick gehör riktigt.

Han är en av många som deltar med liv och lust i diskussionen och ställer frågor och kommer med idéer. Det är verkligen inte så att de bötfällda sitter och surar här på kursen. Men de är kritiska också.
– Systemet att en familj på en till fyra personer har samma vattenkvot, den är orättvis tycker tvåbarnsmamman Sheryl, vars ungdomar dessutom ofta har kompisar som sover över.

Vi är i snitt fler än fyrahemma säger hon och den andre kursledaren, Toby Goddard, känner igen sig. Tonåringar som surfar och vill duscha efteråt anstränger hans vattennota.
– Det är en utmaning, men vi måste klara den, säger Toby.

Kursen är slut för kvällen och vad tyckte deltagarna nu då? Den bistra Danielle som jag pratade med i början försvinner innan jag hinner fråga. Sheryl med tonårsbarnen var inte lycklig över att få komma hit, men säger i alla fall att det var intressant och att hon lärt sig nåt. Sam som vill installera gråvatten är tycker kvällen var lärorik och att själva idén med en sån här kurs är jättebra.

Eftersom vinterregnen nu faller så har man tillfälligt stoppa vattenböterna där, men om torkan fortsätter under 2015 så räknar Santa Cruz att återuppta åtgärderna.

Man kan ju undra varför inte en stad vid havet löser sitt vattenproblem genom avsaltning ? Det har varit ett sånt projekt på gång, men det lades ner för att det skulle bli så energikrävande. Avsaltning är annars en växande bransch i världen och den teknikutvecklingen kan man höra om i Vetandets värld imorgon torsdag 12.10 här i P1.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".