Prof. Eric Lambin vid Stanford forskar bla om palmolja. Foto: Volvo Environment Prize
Prof. Eric Lambin vid Stanford forskar bland annat om palmolja. Foto: Volvo Environment Prize

Forskare: Konsumenterna verkar inte så intresserade av den miljömärkta palmoljan

"Jag tror på den certifierade palmoljan"
3:34 min

En av världens främsta experter på vad som driver regnskogsskövling i världen är professor Eric Lambin vid Stanfords universitet i USA och Université Catholique de Louvain i Belgien. Lambin tror på systemet med certifierad palmolja och hoppas att fler konsumenter framöver är beredda att betala det blygsamma prispåslaget för certifierad olja så att hela marknaden tvingas bry sig, för någon brist på certifierad palmolja är det inte.

Idag produceras mer certifierad palmolja än vad folk efterfrågar och de flesta konsumenter bryr sig främst om priset på varan enligt Eric Lambin. Men han anser att Greenpeace stenhårda palmoljekampanj för några år sedan mot dagligvarujätten Unilevers tvålmärke Dove, för att inte tala om Nestle och deras chokladbit Kit Kat, börjar ge resultat. 

Ni kanske kommer ihåg kampanjfilmen som spred sig som en löpeld på nätet.  En kontorsjobbare river upp en förpackning med Kit Kat-chokladbitar, men utan att han märker det ligger det istället för chokladkex avhuggna orangutang-fingrar i förpackningen. Kontorskillen börjar nu ovetande mumsa på med blodet rinnande kring munnen. Nestlés svar blev att gå med i organisationen RSPO för hållbar palmolja och man lovar nu att i år ska 70 procent av palmoljan i företagets produkter vara hållbar. 

Företagen insåg att det var bättre att de kunde komma i vanrykte om de inte agerade och att det var bättre med frivilliga branschregler än tvingande lagstiftning. Man ingick allianser med miljöorganisationer som Världsnaturfonden och Forest trust för att hitta system att kunna följa palmoljan ända tillbaka till oljepalmsplantagen. 

Eric Lambin tror att inom fem år kommer det att vara möjligt att skanna streckkoden på en chokladbit med smartmobilen och få upp en satellitbild via Google Earth av skogen där just palmoljan i varan kommer ifrån. Dole erbjuder redan ett liknande system på sina bananer. Men även också Eric Lambin håller med om att systemet med miljöcertifierad palmolja ännu är långt ifrån perfekt. 

Visst finns det brister och de som fuskar, men det går ändå åt rätt håll. Vi måste bilda en koalition mellan samhälle, miljörörelse, industri och konsumenter anser forskaren Eric Lambin och ge märkningen för hållbar palmolja ytterligare fem år eftersom måldatum från branschen är år 2020. Det är lätt att bojkotta, men vi bör hellre vara en del av lösningen.

Lambins forskning visar att palmolja är den gröda som expanderar snabbast i världen. Hittills har det varit Indonesien och Malaysia som stått för 80 procent av produktionen, men nu börjar även länder som Kamerun, Costa Rica, Brasilien och Colombia odla oljepalmer storskaligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".