Foto:Marcus Hansson
Sand pumpas upp i bassänger där vattnet rinner av och lämnar en färdig produkt reda att levereras till byggen. Foto: Marcus Hansson.

Brist på världens mest använda material

Vilken är den mest använda naturtillgången i världen? Järnmalm, timmer, olja? Nej, om man bortser från vatten, så är det sand som kommer på plats nummer ett. Den sand som många av oss tillbringar semesterdagarna på, alltså på stranden, har på flera håll i världen har blivit en bristvara, på grund av de enorma kvantiteter som går åt i byggindustrin. Det här har i sin tur lett till miljöproblem när floder, sjöar och stränder töms på sand. Vi ägnar veckans program och en kommande sändning åt problematiken med varifrån världens vanligaste byggmaterial kommer och vilka konsekvenser det får för miljön. Det ska handla om sandtjuvar som stjäl hela badstränder, om ljusskygga intressen som säljer sanden till byggindustrin, och om svårigheterna med att försöka rädda försvinnande stränder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".