Foto:Skanska
Teknologie doktor Sofia Utsi. Foto:Skanska

"Målet är att fasa ut naturgrus helt och hållet"

"Sjösand är inte aktuellt för oss"
7:31 min

Företaget Skanska, som är ett av de största byggföretagen, har som mål att fasa ut användningen av naturgrus helt och hållet. Det säger Sofia Utsi, teknologie doktor som jobbar med projektet "naturgrusfri betong" på Skanska. 

– Vi har prioriterat ett antal områden där SGU (Sveriges geologiska undersökning) har kartlagt att det är brist på naturgrus. Där har vi fasat ut cirka 50 procent av naturgruset, sett på hela verksamheten handlar det om 25 procent. 

Men är målet att fasa ut det helt och hållet? 

– Absolut på sikt men det är någonting man får ta stegvis, man måste komma ihåg att det är en stor förändring för betongens egenskaper när man byter ut naturgruset. Naturgruset har runda släta korn som jobbar väldigt bra i den färska betongen medans det krossade berget har ganska flisiga korn med rå yta, därför kan man inte bara ersätta det rakt av. Det är därför vi startade det här för ett par år sedan, just för att kunna göra det succesivt. 

Men problemet är ju inte nytt, varför har ni inte gjort det tidigare? 

– Nej det här har vi inom branschen vetat om ganska länge. Men vi har haft våra naturgrustäkter och man jobbar efter den materialförsörjning som man har. När man börjar se en brist började man titta på andra alternativ, vi har legat i den tidplan som känns lämplig för oss. 

Enligt Björn Lagerblad på betonginsitutet, som vi hörde här tidigare, så är de bergtäkter som finns inte alltid lämpliga för just det fina materialet i betong , betyder det att ni kommer vara tvungna att öppna upp fler bergtäkter? 

– Det får man ju se varefter man börjar jobba med det på respektive ort. Man måste alltid undersöka det berg som ska användas och provkrossa, provbland betong och göra analyser. Utefter det så får man se om det går att använda. Bara genom att titta på mineralsammansättningen så kan man veta om berget kommer att fungera eller inte. På sikt kan det naturligtvis bli så att vi får öppna nya bergtäkter. 

Hur ser ni på det, det har ju också en miljöpåverkan? 

– Vi bryter ju berg idag i Sverige och det är en väl reglerad process så jag ser inte att det kommer bli något problem med det. 

Men själva transporterna då, om berget ligger en bit ifrån där produktionen ska ske, hur ser ni på det? 

– Idag ser vi det omvända, att vi faktiskt kortar ner transporterna genom att använda krossat berg. Vi kan placera en betongfabrik i bergtäkten och får då noll transporter. Naturgruset finns där inlandsisen har lagt dem och kan då ge längre transporter än vad bergkrossen ger, för vår del har vi förkortat transporterna. 

I länder där man inte har lämpliga bergarter så utvinns sand ifrån havsbotten, så som i Danmark eller England tillexempel, skulle det kunna vara ett alternativ för Er i Sverige?

 – Vi har valt att jobba med bergkross för att ersätta naturgruset så sjösand har inte varit ett alternativ för oss. 

Men när det gäller er verksamhet utomlands, förekommer det att ni använder havssand där? 

– Vi har bara betongtillverkning i Sverige och i Tjeckien, i andra länder ägnar vi oss bara åt själva byggandet och producerar inte någon betong själva. 

Så då köper ni från andra leverantörer? 

– Just det, säger Sofia Utsi, som jobbar med projektet ”naturgrusfri betong” på Skanska.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".