oljerigg utanför Norge
Statoil ville starta oljeutvinning i Arktis, men överger nu planerna. Foto: TT
Röd prislapp på olja

Lågt oljepris får oljebolag att lämna Arktis

"Det kommer vara till gagn för miljön"
1:39 min

Oljepriset har fallit med nära hälften det senaste halvåret, något som riskerar att öka konsumtionen och slå undan benen för förnybara drivmedel. Men det låga priset gör också att oljebolagens investeringar för att få upp mer svåråtkomlig olja läggs i malpåse.

– Totalt kommer hela den här marknaden gå ner och det tar ju tid att komma igång igen, säger Kjell Aleklett som är professor i globala energisystem vid Uppsala universitet och som har studerat oljeskifferbranschen i USA.

Kommer det vara till gagn för miljön att man inte investerar så mycket i oljeutvinning och prospektering eller kommer det konsumeras mer olja?

– Det kommer vara till gagn för miljön. De här svåraste platserna kommer man inte producera från och det är också där som de största farorna för miljön finns, fortsätter Kjell Aleklett.

Även om det på sina håll kommer att konsumeras mer olja med det lägre priset så drar sig nu flera oljebolag ur satsningar på att få upp den mer svåråtkomliga oljan. Det gäller exempelvis norska Statoils planer på utvinning i Arktis men också skifferoljeboomen i USA verkar har mattas av.

Om priserna går upp igen kommer troligen intresset för den svåråtkomliga oljan att öka men kanske inte så mycket som tidigare.

Tomas Kåberger, som är professor i industriell energipolicy på Chalmers, menar att den förnybara energitekniken har blivit billigare och verkligen något att räkna med framöver.

– Och det är ju fantastiskt bra för klimatarbetet. Det betyder att förnybar energi är på väg att konkurrera ut den fossila energin, säger Tomas Kåberger.

Men flera företag som tillverkar förnybara drivmedel är ändå oroliga för att inte kunna vara tillräckligt konkurrenskraftiga gentemot bensin och diesel. Flera organisationer inom branschen har därför vänt sig till regeringar runt om i världen och krävt att koldioxidskatten ska höjas, eller införas i länder som inte har någon sådan skatt. Det menar att det är precis rätt läge att göra det här nu när oljepriset är så lågt.

Tomas Ekbom jobbar på Svenska bioenergiföreningen, som i ett öppet brev till regeringen vädjat om höjd koldioxidskatt:

– Vi ser ju att oljepriset har fallit väldigt mycket och då är det viktigt att kunna behålla den fördel som biodrivmedel kan ha, jämfört med de fossila drivmedlen. Om man höjer koldioxidskatten ger det ett rättvist system som straffar de fossila bränslena samtidigt som de gynnar biodrivmedel, säger Tomas Ekbom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".