Röd prislapp på olja

Utvinning av skifferolja har minskat dramatiskt i USA

Oljeutvinning i Arktis- "forget it!" Längre intervju med Kjell Aleklett
4:23 min

Det låga oljepriset gör att oljebolagen kraftigt minskar sina investeringar i den mer svåråtkomliga oljan. Professor emeritus Kjell Aleklett vid Uppsala universitet som på senare tid studerat skifferolje- utvinningen i USA ser redan nu en kraftig tillbakagång i produktionen. Även satsningarna i Arktis läggs i malpåse.

− Det är en minskning i investeringarna när det gäller oljeskiffer i USA. Bolagen har köpt rättigheter att få borra och borrar de inte inom tre år så går rättigheterna tillbaka till markägarna. Nu överväger bolagen om de överhuvudtaget ska borra eller inte, och en del med mycket kapital borrar med ”frackar” inte (fracking är den teknik som används för att utvinna oljan ur skifferformationer. Man borrar horisontellt och spräcker berggrunden med hjälp av hårt vattentryck, kemikalier ingår också i processen.) så det kommer vara ett stort antal borrade borrar som inte kommer i produktion för att man väntar på att ”fracka” framöver, säger professor emeritus Kjell Aleklett vid Uppsala universitet

−  Men totalt sätt kommer hela den här marknaden gå ner och det tar tid att komma igång igen. Vi kommer se en minskad produktion framåt och 2014 kan vara det år då man hade en maximal oljeskifferproduktion i USA, fortsätter han.

Om priserna går upp, kommer de sätta igång igen då?

− De kommer de att göra, men det är en kortsiktig investering. De som investerar vill se att de får tillbaka pengarna inom två till tre år, det är inte alls som de stora oljefälten ute till havs, och det här är någonting som amerikanarna älskar, snabba cash!

Kommer det vara till gagn för miljön att man inte investerar så mycket i oljeutvinning och prospektering eller kommer det konsumeras mer olja?

– Det kommer vara till gagn för miljön. De här svåraste platserna kommer man inte producera från och det är också där som de största farorna för miljön finns, fortsätter Kjell Aleklett.

Men är inte prospekteringsverksamhet oftast väldigt långsiktig, kommer de verkligen sluta med det bara för att oljepriset är lågt just nu?

– Det hela beror på hur mycket pengar de får in och just nu ser vi till exempel att bolag som exempelvis Statoil inte får in så mycket pengar, där ser man nu en avmattning. Men de kommer fortsätta prospektera eftersom man är medveten om att produktionen i de fält som är aktiva kommer att minska.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".