Bensinpump
Foto: Rick Bowmer/TT
Röd prislapp på olja

Oro för minskad efterfrågan på biodrivmedel

"Oro på marknaden" Längre intervju med Lars Lind, Perstorp
2:57 min

Företagare inom bioenergibranschen känner en oro för att det låga oljepriset kommer minska intresset för biodrivmedel. Lars Lind på kemiföretaget Perstorp, som bland annat tillverkar biodiesel. tror inte att den låga prisnivån på fossil olja betyder så mycket i det korta perspektivet, men om priset faller ytterligare och håller i sig en längre tid finns risken att biodrivmedel får stryka på foten, menar han.

− Vi konkurrear delvis med fossil diesel och de kunder som tänker långsiktigt är inte så beroende av prisförändringar, men det finns andra som är mer flyktiga beroende på prisnivån så vi har hört en stor oro från marknaden. Det ekonomiska incitamentet för att välja biodiesel har raderats ut.

Befarar du att intresset för biodiesel minskar om det låga priset håller i sig?

− Jag hoppas inte det, men det är klart att trycket ökar om man får en merkostnad. Men om priset  faller priset inte lägre så tror vi att situationen är stabil.

 Hur ser du på det svenska skattesystemet för förnybara bränslen?  Högre koldioxidskatt och kvotplikt diskuteras, vad är din åsikt om detta?

− Vi tycker att Sverige har haft en bra modell då biodrivmedel har skattebefriats, där har man skapat en konkurrensfördel som har gjort att marknaden har kunnat utvecklats. Nu verkar Sverige vara på väg bort från det och anpassa sig till det europeiska kvotsystemet. Det innebär att man sätter en tvingande kvot på hur mycket biodrivmedel som ska blandas in i det fossila bränslet, dessutom beskattar man det. Vi tycker det är ett olyckligt system.

Men biodrivmedelanvändningen borde väl öka om man blandar in det i allt fossilt bränsle?

− Jag är inte så säker på det. Sätter man kvoten för snålt så hämmar man ju utvecklingen, ingen vågar investera om det finns ett tak på marknaden, säger Lars Lind på Perstorp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".