Foto:Alingsåshem
1 av 3
Brogården efter renoveringen. Foto:Alingsåshem
Foto:Alingsåshem
2 av 3
Så här såg det ut under renoveringen, i stort sett sparades bara betongstommarna. Foto:Alingsåshem
Foto:Patrik Skoglöw
3 av 3
Och så här såg det ut före renoveringen. Foto:Patrik Skoglöw.
Passivhusteknik

Lyckad renovering av miljonprogramsområde

"Behålla betongen stor klimatvinst"
1:37 min

Uppvärmning av våra bostäder står för en dryg fjärdedel av energiförbrukningen i Sverige och olika försök görs för att minska energiåtgången. I Alingsås har nu ett helt miljonprogramsområde byggts om med så kallad passivhusteknik, och en färsk rapport visar att de uppsatta sparmålen nåddes med marginal.

– Här har vi totalt 16 lamellhus som ligger runt gårdar. Allting är trafikseparerat som man byggde på den tiden, säger Jenny Bengtson, kommunikatör på Alingsåshem

De är långsmala och 3-4 våningar höga. För mig ser det ser ju lite märkligt ut, de ser alldeles nybyggda ut samtidigt de har ett utseende som för tankarna till 70-tal?

– Ja det är själva tanken, det är precis så vi har tänkt, för området har ett bevarandevärde.

Länsstyrelsen såg området som värt att bevara men samtidigt var både tegelfasaderna och skiktet innanför i uselt skick. I det läget valde Alingsåshem att satsa på en extremt genomgripande renovering med passivhusteknik, med målet att minimalt med energi för uppvärmning ska behöva tillföras utifrån.

Det är nästan bara betongstommarna som har sparats. Nu är väggarna tätare med 44 cm isolering och en helt ny fasad, och i ett ventilationssystem med värmeväxlare så får den använda men varma luften på sin väg ut värma upp den kalla friska luft som tas in. Renoveringen har kostat runt 1,4 miljoner kronor per lägenhet, men att bygga nytt hade kostat över 2 miljoner enligt bolaget.

En färsk rapport inom ett EU-projekt så konstateras att energiförbrukningen för uppvärmning i Brogården nu har minskat med runt 80%, nåt som imponerar på Ulla Janson som har doktorerat på ämnet passivhus vid Lunds tekniska högskola: (och som numera jobbar på Malmös kommunala bostadsbolag MKB.

– Det resultatet de har fått är bättre än för många nyproducerade fastigheter. Och då har de ändå behållit betongstommen. Betong är en otrolig klimatbelastning, och att kunna behålla betongen är en jättevinst. Så ja, de ska vara jättenöjda och hade vi sett att hela Sverige byggde sådana nya hus så hade vi varit väldigt lyckligt lottade.

Referens: Brassier, Pascal, Gervind, Pernilla: Deliverable D.3.8 Final reporting of monitoring results in all three sites. Beem-Up rapport 2014.

http://www.beem-up.eu/documents/D_3_8.pdf

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".