Kjell Hult, utvecklingschef i Alingsås, och Carlos Andersson, chef för Passivhuscentrum. Foto: Björn Gunér/SR
Kjell Hult, utvecklingschef i Alingsås, och Carlos Andersson, chef för Passivhuscentrum. Foto: Björn Gunér/SR
Passivhusteknik

Överraskande svalt intresse i landet

"Svårt få ihop med kvartalsekonomi"
4:01 min

Alingsås har blivit något av Sveriges passivhuskommun, med både förskolor och nybyggda flerbostadshus som är byggda som passivhus, med miljonprogramsområdet som renoverats i passivhusteknik, och med ett särskit informationscentrum kring tekniken som kommunen hoppas ska bli ett nationellt kunskapscentrum. Men Kjell Hult, utvecklingschef på kommunen, tycker att övriga Sverige är överraskande avvaktande till tekniken.

Mitt inne i Alingsås, vid Stortorget, ligger Passivhuscentrum, som är ett informationscentrum med en liten utställning där man bland annat kan se väggarna till ett passivhus i genomskärning, och där både privatpersoner, byggfirmor, politiker och tjänstemän kan få veta mer om den här tekniken.

På sikt hoppas alltså kommunen att Alingsås ska bli ett nationellt kunskapscentrum kring passivhusteknik, men samtidigt får kommunens utvecklingschef Kjell Hult konstatera att man i övriga Sverige inte kommit igång ordentligt när det gäller att bygga passivhus. En viktig orsak menar Hult är att man tänker för snävt kring ekonomin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".