Vår reporter Björn Gunér spanar efter tumlare vid Kullaberg i Skåne tillsammans med tumlarforskaren Johanna Stedt
1 av 2
Vår reporter Björn Gunér spanar efter tumlare vid Kullaberg i Skåne tillsammans med tumlarforskaren Johanna Stedt. Foto: SR
Johanna Stedt och Jacob Schenström
2 av 2
Forskaren Johanna Stedt och tumlarsafariguiden Jacob Schenström i Mölle, nära Kullaberg som är Sveriges bästa plats att se tumlare. Foto: Björn Gunér/SR

Tumlare i sikte under safari i skånska vatten

4:31 min

Utanför Kullaberg i nordvästra Skåne har man bäst chans att se tumlare i Sverige. Vår reporter Björn Gunér gav sig ut på tumlarsafari och hade tur!

Jämfört med i Östersjön finns ganska många tumlare på andra sidan Öresund, två olika populationer på runt 18 000 djur var, tror forskarna. Men inventeringar tyder på att de förmodligen minskar även här i Kattegatt, i danska bälten och i Skagerrack. Men just här vid Kullahalvön kan det hända att tumlarna tvärtom ökar i antal säger Johanna Stedt, som studerat tumlare vid Kullaberg i nordvästra Skåne. 

Johanna Stedt vill forska vidare och se varför de verkar trivas så bra här. Det kan ha att göra med rikliga mängder näring och fisk här, säger hon. Och hennes observationer från förra året tyder på att det finns ett viktigt kalvningsområde här, vilket skulle kunna betyda att det är extra viktigt att skydda säger hon. Men även där krävs mer forskning menar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista