kolkraftverk med bolmande rök
1 av 2
Kolkraftverk är kanske inte första valet för investerare idag. Foto: TT

Trendbrott för hållbara investeringar

"Risk att satsa på kolfabriker"
1:31 min

Ett trendbrott verkar vara på gång bland stora ekonomiska investerare och långivare. Allt fler finansaktörer lägger in kriterier för vad de ska investera i för att minimera sin miljöpåverkan.

– Nu ser vi att stora tunga finansaktörer börjar vakna till när det gäller den här frågan. Pengar som förvaltas i en verksamhet som har en miljöeffekt kan innebära en finansiell risk för mig, som investerare, säger docent Victor Galaz, forskare vid Stockholm resilience center. 

Att enskilda företag sätter upp riktlinjer för att minimera sin miljöpåverkan är något som pågått under många år. Men att också stora institutionella finansiärer och långivare ökat sina satsningar i så kallade ansvarsfulla investeringar är en ny tendens, visar en forskningsrapport från Stockholm resilience centre, och Kungliga vetenskapsakademien. Det handlar dels om att vissa investerare vill använda pengarna på ett mer ansvarfullt sätt och ser att den ekonomiska vinsten blir större i slutänden, det handlar dels om att investerarna inte vill utsätta sig för en ekonomisk risk. 

– Det är inte jättesmart, som investerare, just nu att gå in och köpa kolfabriker, det är inte ekonomiskt vettigt. 

Än så länge investeras det mest i energi och miljöteknik och betydligt mindre i frågor knutna till ekosystem, som tillexempel fiske och skog, något som Victor Galaz på Stockholm resilience center tror beror på att det saknas djupare kunskap om hur jordens ekosystem är sammanlänkat. Magnus Billing som är VD för Stockholmsbörsen bekräftar att intresset för hållbara investeringar ökar stort och tror att fokuset på miljöteknik beror på att det är lättare att mäta och se att investeringar där ger en bra avkastning. 

– Andra sektorer kommer men fortfarande är det de sektorer du nämner som har en mer framträdande roll, säger Magnus Billing, VD för Stockholms börsen som ägs av Nasdaq.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".