Illustration: Ken Robinson
Illustration: Ken Robinson

Vad betyder FNs nya utvecklingsmål för Sverige?

11 min

Det har kallats för ett toppmöte som kan förändra världen.
När rekordmånga stats- och regeringschefer samlades i FNs högkvarter i New York i helgen för att underteckna de nya globala utvecklingsmålen som ska lösa allt från klimatförändringarna till att utrota fattigdomen i världen - på 15 år. Vad kan Agenda 2030 komma att betyda för Sverige?

Det har varit en verklig supervecka i FNs hökvarter i New York. Rekordmånga världsledare samlades för att diskutera brinnande frågor som Syrienkriget men också för att anta nya globala mål för en hållbar utveckling, även kallad Agenda 2030.

Många i Sverige kommer kanske ihåg Agenda21 som antogs efter FN mötet i Rio 1992 och som gjorde att många kommuner och organisationer satte igång att jobba med miljö- och hållbarhetsfrågor på en massa olika sätt. Sen följde Milleniummålen, som hade fokus på att förbättra livet för världens fattiga. Och nu Agenda2030 alltså som handlar om att alla länder ska arbeta för en hållbar ekonomisk, ekologisk och social utveckling. Något som världens länder lovat att försöka förverkliga de kommande 15 åren.

Lyssna också på Agenda 21- Vart tog du vägen?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista