Medborgarrörelsen Krakowski Alarm Smogovy driver en framgångsrik kampanj mot smutsig koleldning i privatbostäder. Foto: Krakowski Alarm Smogowy
Barnen i den polska staden Krakow tvingas andas in Europas bland smutsigaste luft. Foto: Krakowski Alarm Smogowy

Polen och kolet - tillsammans för evigt?

25 min

"Polens guld", det svarta kolet, har länge garanterat landet låga energikostnader och energioberoende. Idag står kol för 90 procent av Polens elproduktion och drygt 100 000 människor arbetar inom kolindustrin. Men nu börjar det polska guldets glans att mattas. 

Gräsrotsprotester mot den hälsovådliga luften i koleldningens spår sprider sig i städerna, den inhemska kolindustrin brottas med ekonomiska problem och Polen blir alltmer beroende av Ryssland för sin energiförsörjning. Energiexperter varnar för att kolmarknaden kan vara på väg att kollapsa och att Polen måste skynda sig att ställa om energisystemet. Men hur ska det gå till? Kommer någon politiker i det kommande parlamentsvalet att våga ifrågasätta kolets dominans?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista