Klotets reporter Björn Gunér står med Fabian Möller ifrån det tyska geologiska forskningsinstitutet, GFZ,  vid brunnslocket till det koldioxidlager som studerats i Ketzin utanför Berlin. Foto: Sveriges Radio
Klotets reporter Björn Gunér står med Fabian Möller ifrån det tyska geologiska forskningsinstitutet, GFZ, vid brunnslocket till det koldioxidlager som studerats i Ketzin utanför Berlin. Foto: Sveriges Radio

Unikt CCS-projekt visar att lagring fungerar

7:37 min

På en forskningsanläggning som ligger fem mil utanför Berlin har forskare pumpat ner 67 000 ton koldioxid och stängt igen öppningen till brunnen. Studier under två års tid bekräftar att koldioxiden inte läcker ut. I stället fyller den upp alla små porer som finns i den sandsten som finns några hundra meter under markytan.

Att det fungerar att lagra koldioxid under havsbotten har forskare visat tidigare, men det här är ett av få projekt där man också studerat hur växthusgasen beter sig under jord, på landbacken. Två år är förvisso en kort tid om man ser på hur långt tid koldioxiden måste hållas borta ifrån atmosfären för att inte påverka klimatet, men enligt experter på området kan risken för läckage bli allt mindre ju längre tid som går. Det här eftersom koldioxiden efterhand binds till mineral i berggrunden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista