Fortfarande oklart om klimatmarsch blir av i Paris

1:29 min

Tiotusentals demonstranter väntas komma till Paris för att delta i den stora klimatmarschen den 29 november, inför Fn:s klimatmöte. Men sedan attentaten i fredags har det varit oklart om marschen kommer att få tillstånd att äga rum.

Eros Sana, talesperson för organisatörerna, har haft ett möte med den franska utrikesministern och Sana hoppas ett beslut ska fattas idag, onsdag, eller imorgon.

– Utrikesminister Laurent Fabius har lovat att beslutet om marschen kommer att fattas mycket snart, och att regeringen inser att civilsamhällets vilja att få vara närvarande i samband med klimatmötet inte går att negligera, säger Eros Sana.

Om marschen blir inställd måste man hitta andra sätt att kanalisera de tillresta aktivisternas behov av att manifestera och ge dem möjlighet att utöva påtryckningar på regeringsdelegaterna vid klimatmötet, fortsätter han.

Så länge inte gränserna är stängda kommer alla de aktivister från hela världen som redan fått sina visum, och alla européer som vill, att resa till Paris för att demonstrera. Och civilsamhällets roll är viktig, säger Eros Sana, eftersom regeringarnas åtagande räcker inte ännu för att uppfylla tvågradersmålet.

Demonstranternas uppgift blir att påminna regeringarna om att klimatfrågan är lika viktig som säkerhetspolitiken, säger han.

– Förändring krävs för att undvika en klimatkatastrof, säger Eros Sana, talesperson för klimatmarschen i Paris.

Reporter Ulrika Björkstén
ulrika.bjorksten@sverigesradio.se