Så kan vi sluta slänga bort maten

18 min

Stora mängder av den mat som produceras äts aldrig upp. Enligt en ny uppskattning så kastar vi bort ungefär 100 miljoner ton mat inom EU varje år. Men det finns tecken på att mat som annars skulle slängts bort tas tillvara bättre idag jämfört med för tio år sedan.

En nyhet på det här området är att så kallade "fula eller knasiga" grönsaker har börjat säljas i svenska butiker. Även  restaurangbranschen går mot att ta tillvara alla exemplar och alla delar av djur och grönsaker.

– Man använder sig av allt, nose to tail, det som vi skär bort gör vi en kräm av. Kockarna börjar bli mer medvetna och jag hoppas det slår igenom hos alla kockar, säger Jonas Lagerström som driver en restaurang i Djursholm.

– Fler och fler blir medvetna om varför vi inte ska slänga mat, det säger Karin Stenmark på Svenska miljöinstitutet, IVL, som studerar matsvinn. Eftersom matproduktion ger upphov till miljöpåverkan i alla led är det extremt viktigt att vi tar hand om den på ett riktigt sätt. Om människor inte kan äta den kan den bli till djurfoder eller biogas vars rester sen kan läggas ut på åkrarna, säger hon.

Mer om matsvinn i Klotet: Miljontals ton "ful mat" kastas i soporna

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista