Foto:Pelle Zettersten/SR
1 av 2
Professor Andrzej Wojcik vid Stockholms universitet. Foto: Foto:Pelle Zettersten/SR
Yukiko Duke. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
2 av 2
Yukiko Duke. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Stress och stigmatisering efter Fukushima

"Stråldoserna var för låga"
4:28 min

Tester som visar att barn nära Fukushima har förhöjda cancervärden ifrågasätts. Däremot är de psykologiska effekterna av katastrofen en realitet, menar forskare. Studier har visat att många invånare lider av posttraumatisk stress.

Misstankar finns att det radioaktiva ämnet jod-131, som släpptes ut från reaktorerna, kan ha orsakat sköldkörtelcancer hos barn. Hittills har man däremot inte vetenskapligt kunnat påvisa några fall som kan bindas till kärnkraftsolyckan.

Doserna som barn utsattes för i Tjernobyl var betydligt högre jämfört med barn i Fukushima. Dessutom fick dessa barn tidigt tillgång till jodtabletter. Så var inte fallet i dåvarande Sovjet.

Även om befolkningen kring Fukushima har fått större stråldoser är det omöjligt att vetenskapligt belägga att en eventuell cancer skulle utvecklats till följd av utsläppen från reaktorerna, menar Andrzej Wojcik, professor i strålningsbiologi vid Stockholms universitet.

– Stråldoserna som boende i Fukushima utsattes för var så låga att det är omöjligt att påvisa ett samband med cancer, konstaterar han.

Däremot är de psykologiska effekterna en realitet. Studier har visat att många av dem som bodde i Fukushima lider av posttraumatisk stress. Forskare har också sett en ökad frekvens av självmord bland människor i området. 

Professor Andrzej Wojcik som besökt Japan ett flertal gånger bekräftar att de psykologiska effekterna är stora.

– De som bor kvar eller bott i Fukushima är stigmatiserade. De är rädda att få barn och har dåligt samvete gentemot sina barn. Ett stort problem är att det inte finns något förtroende för regeringen, och det är ett stort problem, säger Andrzej Wojcik.

Journalisten och författaren Yukiko Duke med släkt i Japan berättar att människor som kommer från Hiroshima och Nagasaki – platserna som USA släppte atombomber över 1945 – diskrimineras i det japanska samhället.

– Om två personer söker jobb i Japan och den ena är från Hiroshima eller Nagasaki, och den andra från någon helt annan plats, är det ganska säkert att den som kommer från någon av de platser där atombomberna sprängdes inte kommer att få jobbet, säger Yukiko Duke.

– Det hänger ihop med att arbetsgivarna i Japan betalar sjukförsäkringen för de anställda och är rädda för att behöva betala för cancervård, även om risken är mikroskopiskt liten, fortsätter hon.

Nu befarar Yukiko Duke att personer som bott i närheten av de havererade kärnkraftverken i Fukushima kommer utsättas för samma sak.

– Jag tror att de kommer råka ut för samma typ av diskriminering, tyvärr.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".