3D skrivare som printar ut material för kläder
1 av 3
3D skrivare som printar ut material för att göra kläder av. Foto: Danit Peleg
Materialet som skrivits ut måste klippas och limmas ihop för att bli ett helt plagg.
2 av 3
Materialet som skrivits ut måste klippas och limmas ihop för att bli ett helt plagg. Foto: Danit Peleg
Kläddesignern Danit Peleg i Tel Aviv, Israel.
3 av 3
Kläddesignern Danit Peleg i Tel Aviv i Israel skapar kläder med hjälp av 3D skrivare. Foto: Danit Peleg

Är 3d-utskrivna kläder framtidens plagg?

Idag finns möjligheten att skriva ut sina egna kläder med en 3d-skrivare. Alltså en skrivare som inte printar ut papper utan en mer avancerad apparat som man kan mata in digitala ritningar i, och ut kommer till exempel ett klädesplagg. En del hävdar att det här skulle kunna revolutionera sättet att producera kläder på.

En 3d-skrivare jobbar efter en digital ritning och lägger upp ett lager, oftast av något plastmaterial, på en yta. Den jobbar sedan efter "lager på lager"-principen och bygger sakta men säkert upp ett fysiskt objekt. I stort sett kan den tillverka vad som helst, bara man har en digital beskrivning som talar om hur den ska bete sig.

3d-skrivare för hemmabruk har funnits i tio år men det är inte förrän de senaste åren de kommit ner i pris. De billigaste modellerna ligger på runt 5000 kronor, medan större proffsmaskiner som används inom industrin, kan kosta flera hundra tusen kronor.

På senare år har även klädindustrin intresserat sig för tekniken. Det finns flera anledningar till att den omtalas som ett mer hållbart sätt att tillverka kläder på.

– Jag är modedesigner, och allt jag gör nu sedan jag slutade skolan är att skapa kläder med 3d-skrivare säger Danit Peleg, modedesigner i Tel Aviv i Israel.

Hon är en av de första i världen med att trycka fram en kollektion av kläder med den typ av 3d-skrivare som används för hemmabruk.

– I framtiden kommer man kunna ladda ner mina designade kläder och skriva ut dem själv, hoppas Danit Peleg. 

Men utvecklingen är än så länge i sin linda och någon större produktion kan man inte tala om. Den första dressen som Danit Peleg tryckte ut på sin skrivare tog 300 timmar att göra. Men utvecklingen av skrivarna går snabbt och nu, två år senare, tar samma plagg ungefär 50 timmar. Danit Peleg tror att den tekniska utvecklingen går så snabbt att man om några år kommer kunna skriva ut en tröja på några minuter.

– Tekniken utvecklas väldigt snabbt, om inte alltför länge kommer man kunna göra det här i hög hastighet, säger hon.

Men Peter Parnes, professor i distribuerade datorsystem på Luleå tekniska högskola är inte fullt så optimistisk. Han tror på tekniken men att utvecklingen går så snabbt håller han inte med om.

– Jag tror inte att hon kommer ner så mycket snabbare. Att komma ner från 300 timmar till 50 handlar om erfarenhet. Visst, det kanske kommer gå lite snabbare men att halvera det ytterligare tror jag inte hon kommer lyckas med.

Fördelarna då, ur miljösynpunkt? Ja, enligt Danit Peleg blir det väldigt lite material spill som måste slängas eftersom man bara trycker fram just det klädesplagg som man vill ha.

I butikerna kan det ju bli mycket kläder över som inte går att sälja, plagg som i bästa fall återvinns på något sätt men som inte sällan går i soporna.

Många fördelar går att skönja, men eftersom tekniken är så ny så finns det inga studier som jämfört klädtillverkning med 3d-skrivare och hur kläder tillverkas på ett mer traditionellt sätt.

Professor Peter Parnes säger att mycket beror på vilket råmaterial som används men...

– Om man tar den mest miljövänliga plasten och jämför med de kläder som inte är miljömärkta i affären idag, då blir det mer miljövänligt, hävdar Peter Parnes.

Det material som oftast används idag för att tillverka kläder med 3d-skrivare heter "fila flex" det är ett slags syntetiskt gummi.

Plaggen liknar mer ett nät. Förvisso kan de ha väldigt små hål, men särskilt varma blir de inte. På modellbilderna som visas på Danits hemsida bär modellerna ofta linne, eller en tunn tröja, under.

Nackdelen är alltså att det med dagens teknik inte går att göra heltäckande, varma kläder. Då måste man i så fall fylla skalet med bomull, linne eller något annat värmande material. Och använder man bomull, kan en del av fördelen med att använda 3d-skrivare försvinna, beroende på hur det är producerat.

Givetvis finns också andra miljöaspekter som kan väga både till för- och nackdel för 3d-skrivarna. Det gäller ju till exempel att skrivarna är tillverkade på ett för miljön acceptabelt sätt.

På plus-sidan ligger att man kan återvinna materialet genom att mala ner det och sedan göra nya kläder.

– Jag kan tillverka ett klädesplagg och om jag inte vill ha det längre, återvinner jag det och gör ett nytt, säger Danit Peleg.

Men trots hennes entusiasm och vilja att utveckla metoden, tror Peter Parnes att det kommer ta långt tid innan vi ser det här i större skala.

– Jag tror att det kommer dröja väldigt länge innan vi har kläder. Vi kommer antagligen ha 3d-skrivare för att bygga andra saker, som reservdelar, leksaker och andra hårda saker. Just hårda saker är lättare att tillverka med en skrivare jämfört med mjuka material, dit har vi en lång väg att gå.


Mer om Israel

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".