En ubåtsliknande, 64 meter lång tub. Den ligger i hamnkajen och guppar upp och ner i vattnet.
1 av 5
Maskinen på bilden heter sr2000 och är världens mest kraftfulla tidvattenturbin. Det är resultatet av tio års forskning och utveckling på ön. Foto: Joel Eidering
Gul cirka 50 meter ubåtsliknande
2 av 5
Tidvattenkraftverket SR 2000 i hamnen i Kirkwall på Orkney. Foto: Joel Eidering/ Sveriges Radio
Utsikt över Atlanten på Orkney
3 av 5
Prototyperna för tidvattenkraft testas i havet utanför Stroemnes på Orkneys västra kust. Foto: Joel Eidering/Sveriges Radio
Marknadskommunikatören Jamie Grimwade står framför den runda testpoolen på Flowave. Den har en diameter på 20 meter och är två meter djup.
4 av 5
Flowave är världens mest avancerade testlabb för tid- och vågkraftsmaskinsprototyper. Den kan generera både vågor, strömmar och turbulens. Foto: Joel Eidering/Sveriges Radio
Flowaves inomhuspool med kontrollbord
5 av 5
Poolen förbereds för att simulera turbulensen som gäller på Orkney. Foto: Joel Eidering/Sveriges Radio

Maskin till havs tar vara på tidvatten

Tidvattenkraft på frammarsch
8:40 min

Vågkraften har inte gått så bra som man hoppats. Tidvattenkraften däremot, har visat sig vara stryktålig, pålitlig och kostnadseffektiv.

Världens mest kraftfulla tidvattenturbin ligger i hamnen på Orkney, en ögrupp norr om Skottlands fastland. Den heter SR 2000 och är en av tidvattenkraftens stora förhoppningar.

Det är en lång tub på mer än 60 meter som på undersidan har två utfällbara rotorer, alltså propellerliknande blad med en diameter på 16 meter vardera. Maskinen ska snart placeras till havs i strömt vatten. Väl där kommer rotorerna fällas ut och börja producera elektricitet.

På Orkney finns också EMEC, eller European Marine Energy Center som är ett test- och forskningscenter för våg- och tidvattenkraftsmaskiner. Där har många fullskaliga prototyper testats för att se hur de klarar av havets slitage och för att avgöra om deras elektricitetsproduktion är tillräckligt stor.

Även EMEC har märkt att antalet vågkraftsprototyper har minskat och hur fler företag i stället valt att satsa på tidvattenkraft. Men innan maskinerna testas i full skala byggs det först i miniatyrformat. För att kunna göra detta har man i Edinburgh byggt världens mest avancerade testlabb för havsenergimaskiner. På Flowave, som labbet heter, har testandet av vågkraftsprototyper i stort sett upphört. Tidvattenkraftsprototyper däremot, testas som aldrig förr.

Lyssna på längre reportage i ljudklippet ovan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".