Brokig hundfästing har hittats i Danmark och Sverige
1 av 5
Brokig hundfästing har hittats i Danmark och Sverige. Foto: Rene Bødker DTU
Rene Bødker framför fönster
2 av 5
Rene Bødker överraskades av att hitta de nya fästingarna. Foto: Johan Bergedorff/Sveriges Radio
Anders Lindström på kontor
3 av 5
Anders Lindström tycker inte man ska oroa sig för att bli biten av brokig hundfästing i Sverige. Foto: Johan Bergendorff/Sveriges Sadio
död guldschakal på golv
4 av 5
Guldschakal. Foto: Rene Bodker/DTU
Thomas Jaenson i skogen med tyg efter sig
5 av 5
Thomas Jaenson med en fästingfälla Foto: Johan Bergendorff/Sveriges Radio

Ny smittsam fästing i Danmark och Sverige

6:06 min

I takt med den globala uppvärmningen så flyttar djur mot polerna. Dessvärre gäller det också kryp som vi gärna skulle vilja slippa, som fästingar. Både i Sverige, USA och Ryssland har spindeldjuren vandrat norröver i klimatförändringens spår. Nu har en ny fästingart hittats i Danmark och Sverige, den brokiga hundfästingen.

Den brokiga hundfästingen har spridits i Danmark av guldschakaler och i Skåne av flyttfåglar och här är det flera faktorer som påverkar förutom ökande temperaturer. Men i takt med att det blir blötare och varmare på många håll i Sverige framöver så spår forskare att den kommer att etablera sig här och för då med sig ett 40-tal nya smittor som är ett hot mot oss människor och även en dödlig parasitsjukdom för hundar.

Sveriges Radios globala hälsokorrespondent Johan Bergendorff gav sig ut i skogen på fästingjakt.

– Här ser du spillning av rådjur, pekar professor Thomas Jaenson vid Uppsala Universitet är expert på leddjur och de sjukdomar de överför.
– Och då kan man ju vara ganska säker på att det finns fästingar i närheten också?
– Ja absolut, bekräftar Thomas Jaenson.

Han har lovat försöka hitta några fästingar åt mig här i en skog i Uppsalatrakten där han för en månad sedan hittade flera hundra, men nu när det är kring fem grader på marken så då är det nästan chanslöst säger han, för då blir spindeldjuren helt inaktiva. För en månad blev han biten av en fästing på ryggen och fick penicillinbehandlas mot borrelia, så jag är på min vakt i stövlar och regnkläder. Skulle Thomas Jaenson mot förmodan hitta nån fästing så har han plaströr beredda som han sen kan stoppa ned dem i och ha de levande i kylskåp upp till ett år. Fästingar är extremt tåliga.

– De är också väldigt skickliga på att sprida sjukdomar genom att sprida sjukdomsframkallande mikroorganismer och virus, berättar Thomas Jaenson.

Thomas Jaenson har visat i sin forskning att den vanliga fästingen nu sprids norrut i Sverige av ett varmare klimat. Men jag undrar om de nya fynden av brokig hundfästing som hittats i Danmark i pälsen på en invandrad guldschakal och dessutom några stycken i Skåne som sannolikt liftat med flyttfåglar. Här spelar sannolikt EUs rovdjurspolitik in säger Thomas Jaenson, guldschkaler som är fästingtaxi ökar för att de är fridlysta. Också antalet hjortdjur har blivit fler. Men han är övertygad om att klimatförändringar också spelar in:

– Den brokiga hundfästingen den kräver ju för att ha en fast population att klimatet i form av temperatur, fuktighet, nederbörd osv är inom ett visst intervall. Tidigare var det för kallt under delar av året för att den skulle kunna överleva här i norra Europa, men så är det inte nu längre utan jag är ganska övertygad om att inom några decennier så kommer vi att ha den etablerad här som en fast population i Sverige, säger Thomas Jaenson.

Brokig hundfästing bär på en malarialiknande parasit som ger hundar sjukdomen Babesios och kan vara dödlig. Dessutom sprider den ytterligare ett 40-tal olika sjukdomar som kan smitta människa och där inget vaccin finns ännu. Mest känd är Rickettsia raoultii som tillhör fläcktyfusgruppen och som alla fästingarna i Danmark var smittade av. Bakterien orsakar ett svårläkt sår där huden blir svart och dör på stället fästingen bitit sig fast, ofta på hjässan, dessutom kan den ge feber och svullna lymfkörtlar. Vanlig penicillin hjälper inte som mot borrelia utan det krävs bredspektrumantibiotika berättar professor Thomas Jaenson.

– Tyvärr så är det nästan en övermäktig börda som läkare och annan sjukvårdspersonal har nu när de ska kunna skilja på alla de här olika mikroorganismerna som kan orsaka sjukdom hos människa. De kommer nya arter hela tiden hit, förklarar Thomas Jaenson.

– Nu har vi risken för att få en rickettsiainfektion som ska behandlas helt annorlunda än borrelia och vi har risken att man kan bli biten av fästingar på ställen där man normalt inte tänker på att man kan få fästingar, säger forskaren Rene Bødker vid Danmarks tekniska universitets veterinärinstitut,

Det var han som hittade 18 stycken brokiga hundfästingar i pälsen på den skjutna guldschakalen som jägarna på Jylland trodde först var en ovanligt stor räv med kort svans. Epidemiologen Rene Bødker ser två problem med de nya fästingarna, läkare måste ha koll på vilken sort som bitit patienten och att lära danskarna att de inte längre bara måste leta fästingar när de varit i skogen utan också i parker och vid sjöar och åar där den brokiga hundfästingen trivs.

När det gäller nya sjukdomar i den globala uppvärmningens spår så tror Rene Bødker att vi får räkna med mindre utbrott av zika, dengue, chikungunya och West nile-feber även i Norden framöver, eftersom vi har myggen som kan föra smittan vidare. Det räcker att en sjuk turist blir myggbiten, precis som hänt på Madeira och Italien. Men först på tur bland nya klimatsmittor tror han är Dirofilaria repens, en parasitmask som tar sig in i ögonen bland annat och ringlar runt på ögonvitan.

– Om man tittar på vad som kan hända de närmaste åren så är det inget tvivel om att en parasitmask som är myggspridd som utgör den största risken. Man ser en 2-3 centimeter lång mask kräla runt i ögonvitan, berättar Rene Bødker.

Redan nu skördar klimatförändringarna många liv årligen, ca 150 000. WHO räknar med att siffran kommer stiga till 250 000 fler döda av undernäring, malaria, diarré och värmeslag om nått decennium i den globala uppvärmningens spår. De har inte räknat in ökning av smittor från myggor, knott, flugor o fästingar som sprider sig för det är mer svårbedömt. 

 

Tre exemplar av brokig hundfästing har hittills hittats i Sverige. En på en hund som smittats i Frankrike och två i naturen, i Kullen och Falsterbo i Skåne som sannolikt förts hit av flyttfåglar. Anders Lindström tycker dock inte att man ska oroa sig för att bli biten av brokig hundfästing i Sverige, eftersom det finns så många fler av den vanliga fästingen än så länge som kan ge TBE eller borrelia. Sitt svenska namn fick fästingen härom månaden av Anders Lindström, forskare vid Statens veterinärmedicinska anstalt. Han visar upp en av de nya fästingarna lagd i sprit i ett glasrör.

– Vi har en här.
– Den är mer rödbrun än de fästingar jag har haft på mig.
– Och man ser också det här lite fläckiga mönstret.
– Vad stor den är?
– Ja, sedan är de ju mindre om de är nymfer då, svarar Anders Lindström.

Fästingjakten i Uppsalaskogen tillsammans med professor Thomas Jaenson är över. Han vänder på den vita yllefilten som försökt locka fästingar i gräset att hoppa upp på ett bytesdjur. Egentligen är det för kallt nu, men som sagt fästingar är extremt tåliga:

– Nu tittar du med ett förstoringsglas, vad ser du?
– Det är en levande nymf, den rör sig lite. Det var ju trevligt, avslutar Thomas Jaenson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista