Läs chatten med Marie Lundström

Måndag 12 oktober chattade lyssnarna med programledare Marie Lundström

Här kan du läsa frågorna och svaren!

Märta:Skulle man kunna tänka sig att ha en bokcirkel på en barnbok? läsa undertexter i t ex madicken eller ronja rövardotter?
Marie Lundström:Ja. Vilken toppidé! Jag skulle älska det. Minns på en gång hur jag i precis rätt ålder slukade Bröderna Lejonhjärta och Det blåser på månen.Det vore ren fröjd att läsa om dem ihop med roliga, smarta, känsliga författare och se vad det går att utvinna ur tex de två böckerna nu..
Märta:finns det romaner som inte passar för Bokcirkeln?
Marie Lundström:Ja, i alla bemärkelser tunna böcker går bort. Det hela måste hålla för samtal till åtminstone fyra träffar. Oftast hamnar man då i klassikerhyllorna - det bär, det brinner, det fördjupas så härligt i de där gamla böckerna vi kanske ville ha läst men inte hunnit.
Bosse:Om man nu som jag har fastnat för Buddenbrooks och vill läsa något liknande när denna fantastiska roman är slut - vad har du då för boktips åt mig? Med vänliga hösthälsningar Bosse
Marie Lundström:Jag tycker du ska gå vidare till en av Thomas Manns inspirationskällor: Leo Tolstoj. Ta Anna Karenina, då kan du dessutom följa vår första bokcirkel här på nätet och ha Elsie Johansson, Jonas Hassen Khemiri och Aase Berg som lässällskap! Thomas Mann lärde sig en hel del av Tolstoj när det handlar om att inför en läsare tydliggöra en stor mängd romanpersoner. AK är också en toppbok med helt egen karaktär.
Märta:Vilka böcker läser du för att du vill och inte för att du måste? Eller blir alla böcker "för att du vill"? Hur är det att läsa och ha det som yrke?
Marie Lundström:Just nu Harry Potter för mina barn. Det är priset jag betalar: Min hobby blev mitt jobb. Även när jag läser mitt i natten är det för att jag ska prata om boken i radio. Det är ett bra jobb att läsa som yrke, trots allt. Man kan göra det när man är förkyld, man kan ligga ner, man får vara med om väldigt mycket utan att röra en fena. Ytterligare ett plus är att man inte blöter ner händerna. Jag har för mycket eksem för det.
Eva:Blir det fler Bokcirklar i framtiden?
Marie Lundström:Ja! Det tror jag! Till våren skulle jag vilja lämna de vitas salonger för en stund och läsa något afrikanskt eller latinamerikanskt. Någon som har ett tips på bok? Eller gäst?
Nadja:Hur väljer ni ut dom som är med i programmet? Måste dom alltid vara författare?
Marie Lundström:Författare ska de vara för att det är kul med såna som kan hantverket och kan se hur bygget är gjort, hur skruvarna är dragna och var taket blev snett i berättarslottet. Jag tänker patetiskt mycket på vilka gäster jag ska ha! Luskar och frågar runt, det måste vara någon jag är sugen på att träffa minst fyra gånger. Som gäst måste man också ha förmågan att både kunna formulera sig slagfärdigt OCH kunna lyssna. Svårt!
Moderator:Nu har halva chattiden gått! Fortfarande finns chans att fråga ut Marie Lundström om Bokcirkeln och om Buddenbrooks? Kanske också be om ett personligt boktips?
CG:Är det en överraskning att höra deltagarnas synpunkter på boken, eller har ni liknande läsupplevelser av Buddenbrooks?
Marie Lundström:Ja jag kan bli oerhört överraskad faktiskt. Jag sitter hemma och tänker att just de här raderna kommer vi säkert att prata om idag - och så dyker gästerna upp och vill bara prata Döden. Eller plättpudding. Eller klass. Eller kön. Då är det bara att haka på.
Britta:Vad är det bästa du har läst av årets nya böcker
Marie Lundström:Vilken svår fråga. I höst är det nog, om jag ska vara ärlig, den kanadensiska författaren Alice Munro som gett mig allra mest. Jag är svag för tanter från USA också. Joan Didion är en annan favorit ur samma gråhåriga, härligt kompromisslösa generation.
Maria:Ledig dag! Vilken lycka att en stillla måndag få lyssna på P1 och bokcirkelns funderingar runt Buddenbrooks, som ligger på sängbordet. Nu får jag starta min läsning! Men tråkigt att GG kommenterade en politiker från Mora i raljant ton. Inte snyggt, och inte i linje med den respekt för tex tjänstefolket i B som han saknade. Så vänstertjej jag är, så klingade det falskt! (Min som har dessutom haft politikern i fråga i samhällskunskap och jag vet att han uppskattades för sin respekt för eleverna.)
Marie Lundström:Varmt välkommen till Bokcirkeln! Den ligger och skvalpar på webben, så du kan lyssna i lugn och ro på delarna också via nätet när du läst en bit. Respekt är en sak som Buddenbrooks ju faktiskt också handlar om. Utan respekt för mig själv, säger dottern Tony på ett sätt som skvallrar om att utan respekt för sig själv är inte livet värt att leva.
Eva:Jag är nyopererad och sjukskriven en längre tid. Kan du rekommendera något upplyftande att läsa? Gärna något man skrattar högt av och gärna något utländskt utanför topplistorna. Tack för ett bra program! Eva
Marie Lundström:Jag rekommenderar Singer,också han en nobelpristagare. Han har både djup och humor. Jag skrattade också väldigt mycket när jag läste Khemiris senaste: Montecore. Litteraturen är annars sällan så beskaffad, ju: Den vill hellre gråta och lida, än skratta.
Nadja:Skriver du själv romaner?
Marie Lundström:Lustigt, jag får den frågan väldigt ofta. Jag är en pinsamt misslyckad romanförfattare, skickade en gång in ett manus till förlagen och fick snälla nej. Jag grät och tjöt och lade alltihop på hyllan.
Moderator:Tack för alla frågor och tack för alla kloka svar, Marie Lundström! Bokcirkeln är tillbaka nästa vecka med program nummer tre och en chatt med Bokcirkelns Helena Henschen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".