Läs chatten med Helena Henschen

Efter Bokcirkelns tredje program chattade Helena Henschen med er lyssnare. Läs hela chatten här.

Moderator:Välkomna till chatten med Helena Henschen! Vi börjar om knappt tio minuter. Hon sitter här bredvid mig, redo att svara på era frågor! hälsar eder cirkelledare Marie Lundström
Kristin:Har det varit svårt att läsa Buddenbrooks?
Helena Henschen:I början var det ganska motigt. De första 50, 60 sidorna. Men sedan var jag fast. Kunde inte sluta läsa. Och så har läsningen varit. Jag blir mer och mer gripen. Fångad av Tomas Manns fantastiska bok.
tolle:är du med andra bokcirklar? som författare måste det väl vara både bra och dåligt - att man vet om hur ens verk kanske diskuteras menar jag.
Helena Henschen:Jag tror att det här med bokcirklar är väldigt kul och lärorikt. Och jag har ofta blivit inbjuden till olika bokcirklar. Men jag är inte med i någon. Läser inte så mycket när jag befinner mig i skrivfas förutom alla de böcker som har med mitt eget bokprojekt att göra.
helen:hur har det varit att vara med i Bokcirkeln?
Helena Henschen:Väldigt roligt.
siri:Vad ska du läsa för bok nu efter Buddenbrooks?
Helena Henschen:Finns det någon bättre bok? Nu håller jag på med Ellen Mattsons Glädjestranden. Mycket bra. Mycket vackert språk och starka personskildringar.
Veronika:Får du idéer till egna böcker eller perspektiv på ditt eget skrivande när ni pratar om Buddenbrooks?
Helena Henschen:Buddenbrook får igång många tankar hos mig. Den tar upp så många aspekter på hur det är att vara människa. Mycket i boken är säkert självupplevt, och så arbetar jag också. De egna erfarenheterna är den viktiga källa en författare har att ösa ur.
Läsarinna:Har någon av de andras, som deltagit i studiecirkeln, uppfattning av boken förundrat dig?
Helena Henschen:De är män och jag kvinna. Det visar sig nog i vår läsning.
katti:Kan du se några likheter i skildringen av denna kvävande högborgerliga miljö med dina egna böcker i liknade miljöer?
Helena Henschen:Visst för sjutton. De tilldrar sig båda i patriarkatets förfall, eventuellt kollaps.
Jan:Man brukar säga att alla är lika inför döden meni Buddenbrooks verkar åtminstone dödens vara en klassfråga, hur vi agerar och tar hand om döden och dess effekt. Tror Du det är så nu med.
Helena Henschen:Kanske handlar olikheterna om människors erfarenheter och inre mognad. Men säkert också om klasstillhörighet.
Drömförfattaren:Har du några tips, lästips eller skrivtips, till en som vill förverkliga sin författardröm?
Helena Henschen:Ett litet råd på vägen. Anteckna, skriv ner vad du ser och funderar på inklusive drömmar. Se till att alltid ha en anteckningsbok i fickan.
Gun-Britt:Tack för att ni fick mig att äntligen läsa Buddenbrocks, det har varit en intressant läsupplevelse!
Helena Henschen:Precis så tycker jag också; en intressant läsupplevelse.
Moderator:Nu återstår tio minuter av chattiden - fortfarande finns chans att ställa frågor till Helena Henschen
Annika:Vet inte om ni diskuterat skillnaden mellan den tidigare översättningen och nyöversättningen av Buddenbrochs. Man ska definitivt läsa nyöversättningen, som är helt underbar.
Helena Henschen:Vi tycker att den nya översättningen är mycket bra.
Harry:finns det något i boken som du kan använda eller lära dig av när du själv skriver berättelser?
Helena Henschen:Jag funderar mycket över det drama som pågår inom oss alla. Det mellan gott och ont, eller bättre: Mellan livsbärande och livsförstörande krafter. Tycker att Buddenbrooks handlar om detta. Ett bakomliggande tema.
Moderator:5 minuter kvar av chattiden. Passa på att fråga det du alltid har velat fråga författaren Helena Henschen!
Eva:Nu har du snart läst ut Buddenbrooks. Ligger det någon annan oläst klassiker och väntar, en som du känner att du bara måste läsa?
Helena Henschen:Oj, oj, oj. Jag läser gärna kvinnliga författare. Selma Lagerlöf till exempel och där ligger en del och väntar.
Cineasten:Tycker du att din I skuggan av ett brott skulle passa som film?
Helena Henschen:Jag hoppas det. Den ska bli film men det dröjer ännu ett bra tag.
CG:Vad skulle du tycka om att din egen bok blev föremål för en bokcirkel? Skulle du vilja höra ett sådant samtal?
Helena Henschen:Det vore spännande. Jag träffar ofta mina läsare på bibliotek och liknande och får ibland aha-upplevelser. Var det detta som min bok handlar om!
Moderator:Tack alla chattglada lyssnare för fina frågor och tack Helena Henschen för dina personliga svar! Nästa vecka chattar Bokcirkelns Göran Greider. Välkomna tillbaka!
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".