Haruki Murakami vet vad det ska stå på gravstenen

Haruki Murakami är född 1949 och vet redan vad det ska stå på gravstenen: "Han gick åtminstone aldrig". Han springer inte bara maraton, alltså galna 4,2 mil i stöten, utan också ultramaraton på käcka 10 mil. Detta gör han frivilligt och kallar sig själv för en osund själ i en sund kropp.

 Han hade länge ihop med sin fru en jazzklubb i en förort till Tokyo, men en dag, ensam på en baseballmatch, sippande på en kall öl "runt halv två på eftermiddagen den första april 1978" fick han som från ingenstans plötsligt en stark insikt.

Så här beskriver han det själv i sin kanske mest självbiografiska bok "Vad jag pratar om när jag pratar om löpning":

"Det var i det ögonblicket jag tänkte: Ja, just det, man kanske skulle försöka sig på att skriva en roman. Än i denna dag minns jag den molnfria himlen, känslan att ligga på gräset som precis hade återfått sin gröna färg och det kraftfulla ljudet från slagträet. /…/ Jag hade ingen bild alls av vad jag skulle skriva. Just nu skulle jag nog kunna skriva något som betydde något för mig själv, tänkte jag bara. Så gick jag hem och satte mig vid skrivbordet".

Med åren har det blivit böcker som "Norwegian Wood", "Underground" och "Kafka på stranden". Hemma i Japan blev han redan i slutet på 1980-talet en kändis, inte minst bland unga läsare. Han är en av Asiens mest lästa, stor i Kina och Ryssland, årligen nobelpristippad.

Min mamma vet nog inte riktigt vem han är, medan min kompis tonåringar faller i trasor bara jag nämner honom. Så här i Sverige är han allt ifrån en snubbe med ett svåruttalat namn till kult och favorit.

Vet du vad det ska stå på din gravsten?

Är du som Haruki Murakami, vet du vad det ska stå på din gravsten? Eller är det upp till ens efterlevande att komma på det? #link=249097#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista