Morgongänget i full planering. Foto: Magnus Mosén/SR Kristianstad

Jakten på oxens år

Det är inte alltid programmets innehåll är klart när sändningarna börjar klockan sex. Ibland händer det saker man vill få in i programmet medan det pågår. Och ibland har man helt enkelt fått alla dagens ämnen i hamn än - som i dag t ex.

Halv sex på morgonen och morgonredaktionen samlas för en avstämning. Det är tredje veckan med nya morgonprogrammet på P4 Radio Kristianstad och sakta men säkert börjar vi vänja oss att kliva upp i ottan. Fast inte är det lätt inte. Inte för alla av oss i alla fall.....

Anders Liljeqvist förkylning börjar ge med sig och hans spralliga energi är tillbaka, också off air, trots att det ännu är tidigt.

Fast morgonens nyhetssändare har varit i farten länge. Längst av hela redaktionen för att hinna få koll på nyhetsläget innan vi ska i luften.

Johanna Zachhau är andre man på plats. Och sen trillar vi in en efter en med reportern Johan Pettersson som siste man in vid sex.

Idag har vi två intervjuer inbokade. Dels lingvisten Mikael Parkvall som skrivit en bok där han sticker hål på myter som att ordet lagom bara skulle finnas i svenskan språket.

Dels den nattarbetande taxichauffören Sonny Nilsson som vår reporter Johan Pettersson ska träffa på Stora torg i Kristianstad.

Johanna har hittat lite roliga ämnen att prata om. Hur ska man vara på jobbet t ex - fina kläder ger inte myckets status men allmänbildning ger desto mer - det går vi igång på allihop på vårt möte, så det kan nog funka som ett ämne där lyssnarna kan ringa in och bidra med sina åsikter.

Och så är det kinesiskt nyår och vi vill verkligen försöka få tag på någon som vet mer om hur man firar det. Vi har lagt ut en del krokar på detta redan i förra veckan men ingen har fallit ut. Så det är bara att ta nya tag och slå våra kloka huvuden ihop.

Finns det fler lokala kinaexperter än de vi ringt och försökt få till studion? Någon som känner en kines - hmm, tänk att det ska vara så svårt. Vi fortsätter att ringa för att försöka hitta någon som vet mer om oxens år som tydligen börjar i dag.

Ett par alternativa ämnen kommer upp på förslag men vi är lite igång på det kinesiska året och det känns svårt att släppa. Kill your darling heter det visst. Inte alltid så enkelt att leva efter i praktiken.....

Klockan närmar sig obönhörligt sista sändningstimmen och till sist kommer vi fram att Johan helt enkelt får ge sig ut och chansa på någon av de krogar och butiker vi tror oss veta drivs av kinseser.

Och se, till sist får vi napp - Bihn Tran i en av Kristianstads tobaskaffärer guidar oss genom firandet av det kinesiska nyåret nä’r råttans år nu gick och blev oxens år.

Morgonredaktionen andas ut.....nu är det bara att hitta lite roligt ämnen och gäster till morgondagens program!

Vi hörs då.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".