Musikerna Fredrik Kronbäck och Henrik Knutsson spelar på sopkärl. Foto: Rickard Sturesson

Kor, sopor & massor av snö!

Vilken härlig morgon! Nog var jag lite orolig om jag skulle lyckas ta mig från Österlen till radiostudion på morgonen i dag, med alla varningar om snöfall & vindar och så dagen innan. Men det gick alldeles utmärkt, bara man tog det lugnt.

Och väl framme i Kristianstad valde vi efter en del funderande att trots allt skicka reportern Johan Pettersson i motsatt riktning, det vill säga TILL Österlen (fast han fick låna med min snöskyffel just in case...).

Där skulle han nämligen träffa en av Österlens äldsta kor utanför Gärsnäs. Hon heter 432 Aina och har varit en riktig stormjölkare i många år, men är numera pensionerad. Hennes husbonde är mjölkbonden Anders Sassersson som får medalj av kungen på måndag för att han & korna levererat bra mjölk i många år. Och på vägen dit hann han en att lämna en rapport från ett snöigt Vitaby.

Men innan vi hann så långt så var det riktig sopmusik i radiostudion. Jo, faktiskt. Musikerna Fredrik Kronbäck och Henrik Knutsson gör just nu en återvinningsshow på skolorna i Kristianstad där de använder......ja, sopor & soptunnor som instrument. Fullt ös i studion!

Se även filmen!

Dessutom fick vi en rapport av morgonens ständige spanare i Onslunda på Österlen. Annika Hernroth menar vi så klart. Det låter som om hon börjar få smak på livet på landet.....

Som om inte det var nog så fick vi oss också en pratstund med Renata Chlumska som gästar Hillesgården i Klippan i kväll.

Nu ska vi förbereda morgondagens program lite och sen håller jag tummarna för att det går lika bra att ta sig hem igen som det gick hit. För nog borde väl sluta snöa snart??

Text: Marie Sandgren/SR Kristianstad

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".