1 av 4
Jospehine Wiberg och Sara Asmoarp.
2 av 4
En gammal handvevad projektor. Foto: Johan Pettersson / SR Kristianstad
3 av 4
Längst ner till vänster är ett foto från 1910. Kulissen på bilden är densamma som den i bildens bakgrund. Foto: Johan Pettersson / SR Kristianstad
4 av 4
En Pathékamera som användes i filmens ungdom. I bakgrunden skymtar museiintendent Ronny Jönsson. Foto: Johan Pettersson / SR Kristianstad

17 Mars: Kebnekaise och filmhistoria

Idag hade Morgonen besök av två tjejer som bytte skolarbetet mot en fjälltur - nej, kanske inte riktigt. Men fjällturen blev deras projektarbete. Och det var inte vilket fjäll som helst somn de besteg.

Tänk att klättra upp för Kebnekaise? Hur många drömmer inte om detta? Hässleholmsgymnasisterna Josephine Wiberg och Sara Asmoarp gjorde slag i saken och gjorde fjällturen till sist projektarbete i skolan.

Förberedelserna, själva turen och så en dokumentation av alltihop efteråt. Båda går sista året på Tekniska skolan i Hässleholm på ett program med inriktning på form och design. Sitt projektarbete tog de sig igenom med bravur. Inte alltför mycket skoskav och så klart minnen för livet. 

Johan Pettersson tog sig också högt upp, om än inte hela vägen till Kebnekaises topp.

Svensk film fyller 100 år och den svenska filmens vagga stod i Kristianstad. Helt klart en god anledning att ta sig till Kristianstad filmmuseum där Johan träffade intendenten Ronny Jönsson.

Dessutom hann vi med en intervju med Åsa Fång, en av tre musikalstjärnor som spelar med i Sound of Musicals som just nu turnerar runt i Skåne. I dag är gänget på Borgen i Osby och i morgon på Ystads teater.

Marie Sandgren
Morgonproducent

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".