18 Mars: Hållbart liv och hållbar semla

Dagens tema kan man nog sammanfatta så här: Hållbart. Vi pratade om hur man lever hållbart för att undvika att gå i väggen, om varför vår flera veckor gamla semla inte möglar och så pratade vi med Österlenparet som köpt delar av Oldsbergs gård för att bevara gamla lantraser.  

Hur gör man för att leva ett hållbart liv? Vi ställde frågan till Veronika Ekstrand som är på väg att starta en studiecirkel om detta.

-Prioritera dig själv! Se till att du har det bra och att du gör det du vill och trivs med. Och låt inte andras krav styra dina val, löd hennes svar:

Det handlade också mycket om Oldsbergs gård Baldernäs som ju löpt gatlopp i kvällpressen kan man kanske säga. Ett par från Sankt Olof har köpt delar av gården för att visa utrotningshotade lantraser. Anders ringde helt sonika upp Oldsberg för att höra vad han tycker om de planerna.

Johan Petterson for till Nöteboda gård strax utanför Sankt Olof på Österlen. Där bor nämligen paret Andersson som köpt delar av Baldersnäs och som vurmar för bevarandet av gamla lantraser. De har några på sin Österlengård men planerar att visa desto fler på Oldsbergs gård i framtiden.

Dessutom hann vi med att kolla in hur semlan vi köpte för några veckor sedan mår. Den går nästan att använda som studsboll nämligen - är det normalt undrade vi?

Jadå, eftersom vi har haft den i papperspåse så har den helt enkelt torkat, förklarade Ann-Sofie Renstam Holm som är docent i mirkobiologi på högskolan i Kristianstad. Om vi däremot hade förvarat den i en plastpåse så hade den möglat.

Marie Sandgren,
Morgonproducent

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista