Semlan har torkat. Foto: Johan Pettersson/SR Kristianstad

Semlan har torkat!

Varför är semlan hård som en studsboll? Borde inte grädden ha härsknat efter två veckor.  Mikrobiologen Ann-Sophie Renstam Holm hade svar på våra frågor.

Efter drygt två veckors vistelse bredvid soffan på morgonredaktionen är semlan vid en snabb blick precis likadan som den dagen då den tillverkades.

Men om man kollar in den närmare inser man att den är torr som fnöske. Stenhård faktiskt. Det går snudd på att studsa med den (ja, kanske inte så bra studs då men ni förstår vad vi menar). Till och med grädden har hårdnat om än inte lika mycket som själva bulldelen.

Eftersom ingen av oss stiftat bekantskap med två veckor gamla semlor tidigare (semlor är ju primärt till för att ätas right?!) så undrar vi om detta är normalt. Vi trodde i vår enfald att grädden skulle härskna och bli rätt otäck med tiden t ex. Men icke sa nicke. Efter två veckor är den kanske inte så aptitlig, men lika snudd bildskön som från start.

Vi ringde upp Ann-Sophie Renstam Holm, docent i mikrobilogi vid högskolan i Kristianstad, för att ta reda på vad som är normalt och onormalt när gäller åldrande av semlor och de andra matvarorna vi shoppat i vårt hur-länge-varar-maten-experiment:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".