Helsingborgarna är stolta över Rio-Kalle

Helsingborgs och fotbollslandslagets målvaktsprofil Karl ”Rio-Kalle” Svensson dyker upp som förslag till namn på Pågatåg. Sportjournalisten Gunnar Brink var sex år när Rio Kalle spelade VM-final mot Brasilien 1958 och han fick även chansen att själv träffa honom.

– Han var en kille som kom fram från småklubbarna i Helsinborg, från Kullavägen och blev en i raden av många klassiska målvakter i Helsingbors IF.

Rio-Kalle föddes 1925 i Västerlöv. Smeknamnet fick han i samband med VM i Brasilien 1950.

Han spelade 349 allsvenska matcher för Helsingborgs IF 1943-62.

Han gjorde sig stor även utanför planen genom sin professionalism och trogenhet mot Helsingborg.

– Han personifierar den skånske fotbollsspelaren på något sätt. För helsingborgarna är Rio Kalle den allra största hjälten från 1950- och 60-talen, säger Gunnar Brink.

Kalle Svensson är den ende svenske fotbollsspelare som deltagit i fyra stora mästerskap (två världsmästerskap och två olympiska spel) och tagit medalj i samtliga. Han är en av Sveriges genom tiderna främsta fotbollsmålvakter. Gunnar Brink fick även möjlighet att träffa Rio Kalle i egen hög person.

– Han var väldigt trevlig, inte alls kaxig på något sätt. Han var ett statarbarn, yngst i en stor syskonskara och trots sitt idolskap glömde han aldrig sitt ursprung, säger Gunnar Brink.

Rio-Kalle fick också före sin död 15 juli 2000 en staty rest över sig utanför fotbollsstadion Olympia i Helsingborg.

– Där har du betyget vad han betyder för Helsingborgarna, säger Gunnar Brink.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista