1 av 6
Carita Lott och Eva Martinsson hade med sig två presenter till Johanna och Anders. Äggvärmare ska det vara. Men var Johans present tog vägen vet vi inte...
2 av 6
Fiolen som ljöd fram musiken från Star Wars.
3 av 6
Förutom Anders och Johanna till vänster ser vi Ale Sahlin, Simon Isaksson, Martin och Sofia Persson samt Ulrika Sahlin längst till höger.
4 av 6
Carita Lott och Eva Martinsson var och stickade hos oss i morse.
5 av 6
6 av 6
Benny Petersson, ordförande på IF Metalls klubb på Ruukki i Hässleholm.

11 Juni Världsstickdagen och spelemän

Oj, kanske det låter mossigt. Att sticka och spela dragsoel, vem under 80 gör det? Idag slog vi hål på alla myter som finns. Stickning är i ropet bland killar och tjejer i alla åldrar och spelemän, ja, det finns unga spelmän också. 

Godmorgon godmorgon godmorgon! Ännu en torsdag, ännu en morgon med oss i morgongänget. Hur ser våra morgonrutiner ut? Jag ska ge dig en smaskig inblick!

Vid kvart i sex går jag, Anders och Marie igenom morgonen. Vad händer idag? Vem gästar? Vem ringer vi? Allså, det är ju bestämt sen innan, men vi går igenom hela grejen. Sen går jag igenom klippen som jag hittat i morgonens tidningar. Idag var temat "rätta Johanna när hon säger fel". Anders rättade när jag sa Djurröd, Marie rättade när jag sa Poltava och Rickard Sturesson rättade resten. Man kan gå med i mitt lag som heter Team Lingvistiska misstag eller deras lag som heter Team Besserwisser.

Sen drar vi igång! Vakenredaktionen säger godnatt, och vi säger godmorgon. Anders kör igång strax innan klockan sex-ekot. Därefter hojtar Anders frukost och går mot köket. Jag skuttar efter som en hundvalp, upprymd över detta dagens första mål. När jag har varit hemma och varit sjuk är det det jag saknat mest, frukosten vid sex-ekot! Sen är vi igång!  

World Wide Knit in Public Weekend

Eller som vi säger på skånska, världsstickdagen. För fjärde året i rad stickar alla världens sticktokiga på en & samma gång. Offentligt dessutom. Det tänker man fira ordentligt här i Kristianstad på Söder Torg. Carita Lott och Eva Martinsson var gäster i Morgonen och pratade stickning.

Industriföretaget Rautaruukki lägger ner


Igår kom beskedet att industriföretaget Rautaruukki lägger ner sin fabrik i Hässleholm där man tillverkar lyftutrustningar bland annat. I dag inleds förhandlingarna med facket. Benny Pettersson är fackligt ombud för IF Metall. Johan Petersson träffade Benny i Hässleholm.

Spelmansstämma i Degeberga

I helgen är det spelmansstämma i hembygdsparken i Degeberga. Stämman drar i gång redan i morgon kväll med konsert i kyrkan i Degeberga. Under helgen blir det lite allt möjligt, t ex danskurs, Näckaspel vid midnatt på lördag som sedan följs av nattallspel med dans mot gryningen och kl 25.30 (??står faktiskt så) fula visstugan. Detta vill vi såklart veta mer om. Ulrika Sahlin med sonen Ale Sahlin, 4 år, Sofia Persson och hennes son Martin Persson, 7 år och Simon Isaksson är unga spelemän.

Glada som spelemän

Vi blev glada som spelemän efter det fina besöket i studion. Bakom kulisserna kan jag nämna att Anders brukar säga till gästerna att dom ska va så nära mikrofonen att dom nästan pussar den. Ale, 4 år, som var en av spelmännen idag, böjde sig under intervjun fram och gav mikrofonen, just det, en puss. Härligt! Imorgon är det fredag och vi firar studenterna. det ska regna rejält inatt. Klass 1 varning är utfärdad så ta det lungt. Kanske man ska ta båt till jobb imorgon? Vi hörs i gryningen!

Johanna Zachhau/SR Kristianstad  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".