1 av 5
En tysk saltsten fick Johan med sig hem som Johanna föll för.
2 av 5
Morgonen med Anders Liljeqvist invigs!
3 av 5
Vägsalt lastas i Åhus hamn.
4 av 5
Utanför stod lastbilarna på kö medan det i det mörka tältet lastades för fullt.
5 av 5
Elisabeth Kjellsson.

12 Januari Ettåringen!

Idag är det exakt ett år sen. Exakt ett år sen som kanalchefen klippte bandet och vi med kalashattar, partytutor och klackaskor drog igång Morgonen med Anders Liljeqvist.

Hur lät det egentligen den där morgonen, den 12 januari 2009? Vi raffsar runt i arkivet och hittar det här!

Hur firar man då bäst en ettårsdag? PP, producent-Petronella, hade knåpat ihop fina små blommor av sidenpapper och bakat festligt bröd med rödbetor i. Morgonen inleddes med att sporten försvann klockan sex. Men, med vår vana och rutin var det ingen panik. Vi tog det lungt och avslappnat och gav lite egen sport. Vi tjoade på Johan och frågade om han hade nåt roligt att säga om sporten igår. Nej. Nähä. För ett år sen hade samma scenario varit lite mer panik gissar jag. 

 

Vad hittade vi då på denna kalasdag? Johan Pettersson for ut i verkligheten som vanligt. Idag var det ett saltlager i Åhus som fick besök. Och sen kom han hem med en stor diamant! En gigantisk saltkristall. Jag älskar den och har sagt att jag vill ha den när jag fyller år, eller kanske som en onsdagspresent imorgon?

Sen blev det blodigt. Började vi slåss i studion? Nej, men vi ringde upp Carina Mårtensson som är enhetschef för blodcentralen i östra Skåne. Det är brist på blod i Skåne och på Centralsjukhuset i Kristianstad och vi kollade vad man kan göra.

Dagens gäst var Byggnadsfysikforskaren Elisabeth Kjellsson från Rörum. Hon jobbar på Lunds Tekniska Högskola och har forskat kring solvärme och bergvärmepumpar. I vårt 30-dagars arkiv hittar du hela intervjun.

Vad tar vi med oss från dagen? Vi tar 500-kronors frågan i kategorin salt, sen tar vi 500-kronors frågan i kategorin blodbrist, och sen kammar vi hem dubbelpott i kategorin bergvärma och solceller. Klart och betalt! Ha en bra dag. Imorgon hörs vi igen. Då är vi inne på år två. Nu går det bara uppåt!

Johanna Zachhau/SR Kristianstad

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista