1 av 5
Penna eller tangentbord, det är frågan! Foto: Johan Pettersson/SR Kristianstad
2 av 5
Sofie Nilsson var Johans svetsinstruktör. Instruktionerna kan man nog inte skylla på om man ser resultatet nedanför.
3 av 5
Bakom ett skynke satt de tävlande för åskådarnas ögons skull.
4 av 5
Här svetsar Johan så svetsen lackar.
5 av 5
Resultatet av Johans svetsäventyr. I den riktiga tävlingen röntgas det färdiga arbetet så misstag kan upptäckas. Denna behövde inte röntgas.

19 Mars Eric Saade om dödsduschen!

Vi säger hej och godmorgon och välkommen! Det är fredag och som vanligt är vi taggade till tusen. Ingen kupp denna morgon, allt var som vanligt vilket innebär att Johan Pettersson åkte ut på äventyr och Anders och jag stannade i studion. Nu kör vi!

Fredagar betyder inte bara att helgen ligger framfört oss. Det betyder också Utmaningen, tävlingen för dig mellan 9-12 år. Christopher Svensson från Vittsjö har hängt med ett tag nu och idag utmanades han av Tilde Johansson från Kivik. Spänning på hög nivå! 

Och på tal om spänning på hög nivå. Vi pratade också med Eric Saade denna morgon. Har han hunnit pusta ut efter schalgerfinalen? Och det här med duschen, vems idé var det?

Johan Pettersson hann med ett besök i studion innan han for iväg på morgonens uppdrag. Vi var tvungna att utvärdera gårdagens lilla "kupp". Vad tyckte Johan om det hela och vad skulle han egentligen hitta på idag?

Elisabet Radeklev är universitets adjunkt i svenska, lärare, pedagog och har 25 års erfarenhet som lärare i grundskolan och 8 år vid högskolan. Hon håller dessutom sommarkurser för lärare...puh! Dessutom var hon gäst hos oss idag för att prata om handskrivning som kan vara på väg att dö ut. Eller? Johan Peter Paludan på institutet for fremtidsforskning i Köpenhamn konstaterade i veckan att större delen av vår skriftliga kommunikation redan sker med hjälp av tangentbord och handskriften är hotad. Vi hade såklart tusen frågor!

Ekbackeskolan i Osby var platsen som Johan Petterson åkte till idag. Svetsgruppen (ja, det finns en sån...) har valt ut Ekbackeskolan till den plats där uttagstävlingarna inför Yrkes-SM i svetsning ska hållas. Det innebär att fredagen den 19 och lördagen den 20 mars kommer 20 av landets skickligaste svetsande ungdomar till Osby för att tävla om vilka som ska få möjlighet att gå vidare till SM som hålls i Göteborg 19-20 maj . Tänk om Pettersson kniper en av platserna?


Och här lyckades Johan Pettersson ställa frågan vi ville att han skulle svetsa in i samtalet.....

Med anledning av alla yrkes-SM som äger rum just nu, vi har ju bland annat pratat konditor-SM tidigare i veckan, så hade dagens lista som rubrik "skol-SM jag skulle vilja vara med i". Och vem listade? Jo, det gjorde jag.

Nu ska jag försöka sprätta med lite fräcka ungdomliga ord. r8! (betyder allså right)

LoL! (här är vi oense på redaktionen. Jag menar att det betyder laugh out loud. Anders säger lots of love. Vi vet inte.)

Nu ska jag göra V mig. (allså fixa till mig)

SYL. (see you later)

HeTH (ha en toppen helg)

Dom två sista hittade jag på själv alldeles nyss. Veckoquizet finns som vanligt tillgängligt hela helgen. Vassego o tävla! Här finns det

3lig Helg! (trevlig helg allså)

Johanna Zachhau/SR Kristianstad

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".