Måndag 29 November

Vart är plogbilarna?

"Det har varit väldigt svårt att få en prognos"
3:06 min

Helgen har varit god förstår jag? För mig har den varit toppen. Kalas, god mat och gott sällskap. Precis så man vill att helgen ska fortlöpa. Sen vaknar jag denna snöiga måndag, och inser när jag kommer ner till bilen att det är ruggigt mycket snö på de skånska vägarna. Inte en väg jag åkte på var plogad, var är plogbilarna frågar man sig då? Min första reaktion var ju att svära lite och muttra för mig själv. Men när jag kört en stund inser jag att plogbilarna säkert haft fullt upp hela helgen. Många vägar som ska underhållas för att underlätta för oss bilister. Så jag tog genast tillbaka de arga tankarna jag hade. Till er som plogar våra vägar vill jag säga; Tack ni gör ett fantastiskt jobb på våra vägar!

Det är som sagt mycket snö som ställer till det bland annat i trafiken och Johan har åkt ner till Simrishamn för att träffa jourhavande på Svevia ("vi bygger och sköter om Sveriges vägar och infrastruktur.") som tar hand om våra vägar. Hur förbereder man sig i vintertid för att trafikanter ska kunna ta sig fram på våra skånska vägar bekymmerfritt? Går det att vara förberedd för all snö här nere i söder? Som om det inte var nog med att det är svårplogat, så har det blivit problematiskt för skolorna i Simrishamn att ha öppet idag.

Jag och Anders tyckte att vi skåningar kanske kunde ta lärdom av de som bor i nordligaste Sverige. Så vi kontaktade länstrafiken i Norrbotten och fick prata med VD Arne Andersson. Finns det något som vi kan ta lärdom av här i Skåne? Jag undrar om deras bilar är bättre utrustade än våra skånska bilar eftersom de inte verkar ha samma bekymmer på sina vägar som vi har..

Anna Höglund doktorand i litteraturvetenskap och forskar kring den engelskspråkiga vampyrromanen. Jag som är vampyrälskare tycker detta är ett intressant ämne och vill gärna ta reda på varför jag facineras så av dessa...varelser får jag nog kalla dem. Någon mer som gillar att läsa om vampyrer eller kolla på vampyrserier?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".