1 av 4
En bil som inte såg vägen hade åkt ner i diket. Foto: Elias Ekenborn
2 av 4
Tomy Gustavsson, butikschef på Systembolaget i Bromölla visade Johan den nya butiken och men framförallt glöggutbudet. Foto: Johan Pettersson/Sveriges Radio
3 av 4
Här klipper Tomy bandet. Efter det var Johan först att köpa en vara i den nya butiken. Chokladglögg blev det. Foto: Johan Pettersson/Sveriges Radio
4 av 4
Svårt att se på de skånska vägarna. Foto: Elias Ekenborn
Torsdag 2 December

Klass 1 varning över Skåne

"Nej nu ser jag inte vägen mer"
4:49 min

Så lyder många rubriker i tidningarna. Det råder kaos på våra skånska vägar. Min kära mamma ringde igår kväll för att kolla så jag kommit hem helskinnad och att jag kör försiktigt. Man är ju vuxen men jag antar att en mamma inte slutar oroa sig oavsett om hon har vuxna barn. Jag lever och kör försiktigt! Men det är inte kul att köra när man inte ser vägen, när det blåser och snön yr eller snödrev som det kallas. Bättre dagar att köra har man ju upplevt. Det råder fortfarande klass 1 varning i Skåne på många håll. Man råder skåningar att hålla sig hemma...hmm jag ligger och kör 20 mil per dag borde jag hålla mig hemma då tro? Blir ju lite svårt att sända radio om man inte är i studion...men vill det sig illa kanske jag får sitta hemma och prata från telefonen imorgon.

I am scared, I am really scared..eller nja kanske inte hela tiden. Men när jag kör. Vi fick prata med en lyssnare som kört sedan 03.00 inatt, han var på väg ner mot St. Olof på Österlen. Vi tyckte att han kunde lista vad som är bra att tänka på när man kör just en dag som denna, fylld med snö. Han såg inte vägen, låg och körde i 40 km/h. Smart kille den där Elias. Han må va ung men han är inte dum!

Vår reporter Marie Sandgren är insnöad på österlen. Men hon ser det positiva i detta negativa kaos. Det gillar vi, man ska hålla gnistan uppe! Arbets skadad som man blir så har Marie varit förutseende och sett till att ha radio utrustning med sig hem så hon kan prata med oss i studion, mest för att ge oss en lägesrapport från österlen.

Det kommer att sättas upp en provisorisk bro över Helgeå i Hästberga före jul. Det berättar Trafikverkets projektledare Kennet Isaksson för oss. Den befintliga bron förstördes i samband med att kraftdammen uppströms brast.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".