1 av 4
Fysiker och morgonens halkexpert, Urban Eriksson tycker det är glatt att hälsa på. Foto: Johan Pettersson/Sveriges Radio KrIStianstad
2 av 4
VM-generalen Anders Olsson var med och snackade om handbollsmålen som byttes ut mitt i turneringen. Sen fick han lite oxkött också... Foto: Johan Pettersson/Sveriges Radio
3 av 4
Sandra Holsten och Janina Köster är två tyska fans som nu lämnar stan. Cirka 20 minuter senare rullade också tyska handbollslaget iväg, fast från ett annat hotell. Foto: Johan Pettersson/Sveriges Radio
4 av 4
Hotelldirektören på spelarhotellet Kenneth Hoffström. Han som precis går ut ur hissen i den suddiga bakgrunden är Juan Garcia. Han Johan kämpade för att köpa kött till och som sen inte fick intervjuas enligt den spanska lagledningen. Foto: Johan Pettersson/Sveriges Radio
Fredag 21 januari

Halka, ost, skinka och målproblem

14 min

Så kan man sammanfatta fredagen! För äntligen fick vi ordning på vad halka egentligen är, Johan överraskade och bjöd på ost och skinka, och hur står det egentligen till med VM-målen? Och så en spännande utmaning såklart med två taggade 9–12 åringar som svarade på frågor, och en veckoquiz. Det är fredag!

Vem i Sverige har titeln Monark? Det var en av frågorna i dagens Utmanartävling och den var klurig, Erika från Skillinge och Tove från Fjälkinge hette dagens utmanare, och just den här frågan var det ingen som fick rätt på, men till sist blev det Erika som knep hem dagens vinst och blev tjejen på täppan. Nästa vecka fortsätter vi tävla, och vill du utmana Erika så knappa in dig på www.sverigesradio.se/utmaningen

Hellre gå på is och ha det glatt än att gå i lera och sörja...

En kompis till mig hade som facebookstatus ”Jag vs. Isen och stå på huvudet och bryta röven”. Ganska grovt (och väldigt roligt tycker jag) formulerat, men så är det nog många som känt den här vintern. Broddar har varit den senaste accesoaren ett bra tag, och idag bjöd vi in fysiker Urban Eriksson från Högskolan i Kristianstad. Han fick hjälpa oss att förklara vad halka egentligen är.

 

Johan, vår lille uppassare

Johan har haft sånt brydderi hela veckan med att boka handbollsspelaren Juan Garcia por favour un cerveza. Han heter bara det första, men det andra är allt jag kan på spanska så jag ville bara skryta lite. Men iallafall, för att riktigt glänsa under intervjun ville Johan bjuda Juan por favour ole på finfin skinka och ost från den spanska hembyn. Osten och skinkan fick han fatt i, men inte Juan gracia por favour ole. Så Johan bjussade på fin skinka och ost i studion! Man tackar!

VM-generalen ska också ha ost och skinka

Det var ju det här med målen som inte var riktigt som dom skulle. Det berättade sport-Glenn tidigare under morgon.

Så Johan Pettersson bokade möte med VM-generalen Anders Olsson och som tur var hade han ost och skinka med sig som en liten suprise. Och Anders Olsson hade inte ätit frulle, så det passade ju bra. Och målen pratade dom om såklart.

Vi är tyska fans allihopa!

I alla fall dom två tjejer som Johan träffade på ett hotell i Kristianstad i dag. Dom fick också smaka ost och skinka såklart, och en spanjor tittade också förbi och ville smaka.

Hotellskandaler?

Vi var givetvis nyfikna på en uppdatering från hotellen där spelarna bor. Några skandaler? Några diviga önskemål? Nej, handbollsspelarnas divigaste önskemål var torra kakor från tyskarnas sida och yoghurt och frukt från fransmännens sida. Johan träffade hotellmanagern som visste allt!

Nu packar Morgongänget ihop sitt pick och pack, summerar veckan och tar helg, jag ska fortsätta projekt måla allt i huset vitt, hunden, sambon, jag. Allt ska va shabby chic! På måndag morgon hörs vi igen. En balunsigt trevligt helg önskar vi dig! Hörs på måndag! 

Johanna Zachhau

PS. Rätt svar på utmanarfrågan i inledningen är Kungen, Carl XVI Gustaf. Japp. Och fredag betyder quiz, på måndag korar vi en lycklig vinnare. Klicka här   för att quizza!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista