1 av 3
2 av 3
Nils Agenmark. Foto: Ann Charters
3 av 3
Färöarna - från Sveriges Radios inspelningsresa 1959. Foto: SR

P2 Arkiv folkmusik Folkmusiken i Sveriges Radios tjänst

Pål Olle och Nils Agenmark i en konsert från 1962 - en milstolpe i svensk folkmusik! Märta Ramsten gästar studion och så far vi till Färöarna med Matts Arnberg.

I det första P2 Arkiv folkmusik får vi en rejäl återblick på folkmusiken i Sveriges radios tjänst. Vi får besök av Märta Ramsten som arbetade på radion på 1960-talet tillsammans med folkmusiknestorn Matts Arnberg. Vi spisar plattor och återkopplar till Sveriges Radios gedigna inspelnings- och programverksamhet.

Vi får även avnjuta konserten med Pål Olle och Nils Agenmark på Moderna museet från 1962 - en riktig milstolpe i svenskt folkmusikliv. P2 arkiv folkmusik tar också turen över till Färöarna tillsammans med ciceronen Matts Arnberg.
En reportageresa från de medeltida balladernas förlovade land från 1959.

Här kan du ladda ner en text (PDF) om folkmusikhistoria på Sveriges Radio.

Sveriges Radio, Matts Arnberg och folkmusiken: ett stycke folkmusik- historia i modern tid.
33 sidor, (5.2 MB)

Ur boken Återklang: svensk folkmusik i förändring av Märta Ramsten (Göteborg, 1992). Även publicerad som särtryck ur Fataburen 1979, Nordiska museets och Skansens årsbok.

För att kunna läsa pdf-dokument krävs Adobe Reader, som kan laddas ner från Adobes hemsida:


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista