1 av 3
Benny Goodman konserterar i Malmö, april 1950. Foto: SVT Bild
2 av 3
Porträttbild av Benny Goodman, 1977. Foto: Scanpix
3 av 3
Benny Goodman tas emot på Bromma flygplats av bl.a. Putte Wickman. Foto: Berry Produktion Collection

P2 Arkiv jazz Benny Goodman - "King of Swing"

”King of Swing” hade han varit i dussinet år, och de allra flesta unga hade hört honom på skiva och kanske sett honom på film. Därför var det med stor förväntan man såg fram emot hans första Sverige-besök, aviserat till april 1950. Fast vilka musiker skulle han ha med sig? Själv pratade han om svenske trumpetaren Rolf Ericson i en tidningsintervju, och kanske danske Svend Asmussen. Om alls skulle komma, för året innan hade han avbrutit ett gästspel i London på grund av tidens valutaförhållanden - nog var gaget stort, fast inte om man växlade till amerikanska dollar.


Nu anlände han trots allt, och han möttes på Bromma av en entusiastisk kommitté med Putte Wickman och Reinhold Svensson, som spelade ”The man I love”! Med sig hade Goodman ett hopplockat band: Roy Eldridge trumpet, Zoot Sims tenorsax, Dick Hyman piano, Ed Shaughnessy trummor - och två européer, engelske basisten Charlie Short och belgiske gitarristen Toots Thielemans. Ni hör dem alla i P2 Arkiv jazz från Goodmans tredje konsert under detta besök i Stockholm. En vokalist fanns också med, fast hon hörs inte i det musikurval som nu gjorts av jazzradions Lars Westin.


Förberedelser i form av repetitioner hade det nästan inte alls funnits tid till. Repertoaren är därför idel välbekanta nummer i skissartade arrangemang. Det var en av anledningarna till att Goodmans konserter fick ljum för att inte säga bister kritik av svensk fackpress och svenska musiker. Eller kanske var förväntningarna för högt ställda? Döm själva och hör även en tidstypisk svensk radiointervju med den store - i P2 Arkiv jazz!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".