1 av 4
Erland von Koch på sitt sommarställe på Ornö år 1952. Foto: Sören Hoffman/SVT bild
2 av 4
Erland von Koch vid pianot. Foto: Sören Hoffman/SVT bild
3 av 4
Sergiu Celibidache, tidigare chefdirigent för Sveriges Radios symfoniorkester. Foto: Bertil S-son Åberg/SVT Bild
4 av 4
Nikolai Malko. Foto: Malko Competition/Copenhagen Artists

P2 Arkiv klassiskt Erland von Koch (1910-2009)

Oxbergsvariationer (1956)
Radioorkestern
Nicolai Malko

Sicilienne (1938)
Åke Olofsson, cello och Lars Sellergren, piano

Adagio ur stråkkvartett nr 3 (1950)
Grünfarbkvartetten

Polska Svedese (1968)
Sveriges Radios symfoniorkester
Sergiu Celibidache

Erland von Koch som avled tidigare i år var född i en musikalisk familj 1910. Hans far var tonsättare, som dessvärre rycktes bort av spanska sjukan 1919, då Erland endast var 9 år gammal. Efter studier vid Musikhögskolan i Stockholm, fortsatte han studera piano, komposition och dirigering i Tyskland.

Efter att några år ha varit anställd vid Radiotjänst, som Sveriges Radio hette på den tiden, blev han 1953 lärare i harmonilära vid Musikhögskolan i Stockholm. Bland hans verk märks fler som är inspirerade av den svenska och samiska folkmusiken. Bland hans verk märks fem symfonier och 12 konserter för olika instrument, samt inte minst de 18 monologerna för olika soloinstrument. Sina musikaliska minnen har han beskrivit i memoarboken ”Musik och minnen”.

Den ryske dirigenten Nicolai Malko var född 1883. Bland hans lärare märks Nikolaj Rimskij-Korsakov och Alexander Glazunov. Malko uruppförde bl.a. Dmitrij Sjostakovitjs två första symfonier i Ryssland. Efter att varit ledare för Leningrad- filharmonikerna i ett par år hoppade Malko av till väst under en utlandsturné i slutet av 20-talet. Han bosatte sig i Köpenhamn, där han var verksam under lång tid som dirigent, med avbrott för en tid under kriget, då han befann sig i USA. 1956 flyttade han till Sydney i Australien där han ledde Sydneys symfoniorkester fram till sin död 1961. Sverige besökte Malko flera gånger och han ledde många framföranden av svensk musik.

Den rumänske dirigenten Sergiu Celibidache (1912 - 1996) var mannen som under 60-talet placerade dåvarande Radioorkestern på den internationella orkesterkartan, som Sveriges Radios symfoniorkester. I nästan tio år, fram till 1971, arbetade han oförtröttat med att förvandla orkestern till en internationell elitensemble. Han ledde orkestern på ett flertal turnéer runt Europa. Dessförinnan var han knuten till Berliner Filharmonikerna 1946 – 1951 och från 1979 fram till sin död ledde han Münchens filharmoniska orkester. Han blev framför allt känd som dirigenten som krävde väldigt mycket repetitionstid och som mannen som inte ville spela in grammofonskivor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".