1 av 2
Bengt-Arne Wallin. Foto: Bertil S-son Åberg/SVT Bild
2 av 2
Bengt-Arne Wallin med sin radioorkester. Foto: Bo-Aje Mellin/SVT Bild

P2 Arkiv jazz Jazz i folkton

Jazz och svensk folkmusik - när började de fatta tycke för varandra? Svårt att säga exakt! Mycket hade de gemensamt från början - dansbanor, en levande och ”muntlig” tradition, rytmisk intensitet och starka känslor.

Men det var inte förrän i början av 1960-talet som förhållandet, så att säga, blev allmänt känt. Och den förste att manifestera det, var Bengt-Arne Wallin, född 1926 och fortfarande fullt verksam som kompositör och arrangör. På femtiotalet spelade han trumpet i Arne Domnérus orkester på danssalongen Nalen i Stockholm, och efter arbetstid samlade han några gånger ihop musikanter för att repetera och pröva arrangemang han skrivit över svenska folklåtar.

Originalmusiken hade han hittat hos Svenskt Visarkiv, och det hela var ett experiment i det fördolda ända tills jazzradions Carl-Erik Lindgren råkade komma förbi och lyssna. Det ledde 1961 till en studioinspelning som väckte uppmärksamhet, och dä refter en magnifik TV-produktion och en LP-skiva, som nådde en stor och bred publik.

Det ursprungliga radioprogrammet hör vi nu i P2 Arkiv jazz, där Bengt-Arne Wallin berättar om sina musikaliska upptäckter och bearbetningar. Bland de medverkande solisterna finns barytonsaxofonisten Sahib Shihab och trombonisten Åke Persson.

Vi får också höra litet annan musik av Bengt-Arne Wallin från ungefär samma tid - musik som inte spelades till dans utan var tänkt framför allt att lyssna till, bland annat en liten ”Kärleksvisa” för stråkkvartett. För urval och presentation svarar Lars Westin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".